Kamu İhale Tebliği'nde değişiklik yapıldı

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 15 Ekim 2006 22:47, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihalelerinden temizlik, güvenlik gibi belirli alanlarda yapılan ait aşırı düşük teklif sorgulamasında, hesaplanan ''sözleşme gideri'', ''sözleşme ve genel giderler'' başlığı altında yüzde 3'e çıkarıldı.

Aşırı düşük teklif sorgulaması yapıldıktan sonra asgari işçilik maliyeti üzerinden yüzde 3 oranında hesaplanan ''sözleşme ve genel giderleri'' karşılamayan teklifler reddedilecek.

Kamu İhale Genel Tebliğinde değişilik öngören düzenleme, Resmi Gazetenin bugünkü sayısında yayımlandı. Tebliğ, 18 Ekim 2006 tarihinde yürürlüğe girecek. Bu tarihten önce ihale edileceği yazılı olarak duyurulmuş veya ilan edilmiş işler, o dönem yürürlükte olan tebliğ hükümlerine göre sonuçladırılacak.

Tebliğe göre, sözleşme bedeli yazılmayan veya işin bedelsiz yapılacağı belirtilen sözleşmeler, iş deneyim tutarı içermeyeceğinden, bu sözleşmeler iş deneyimini tevsik için kullanılmayacak.

Tebliğin, ''ekonomik ve mali yeterlilik ile mesleki ve teknik yeterliğe ilişkin açıklamalar'' bölümünde yer alan özel güvenlik hizmet alımı ihaleleri ile ilgili madde değiştirildi.

Buna göre, idarelerce özel güvenlik hizmet alımı ihalelerinde ''özel güvenlik eğitim kurumu faaliyet izin belgesi'' istenmeyecek.

Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliğinin geçici 1. maddesi uyarınca ihale veya son başvuru tarihi 1 Ocak 2007 tarihinden sonra olan özel güvenlik hizmeti alımı ihalelerinde istenecek ekonomik ve mali yeterlilik belgeleri ile mesleki ve teknik yeterlilik belgeleri, Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanunun Uygulanmasına İlişkin Yönetmeliğin 36. maddesi çerçevesinde belirlenecek.

Her bir işçiye sözleşme süresince verilecek giyim eşyasının cinsi, nevi ve adedine ilişkin düzenleme teknik şartnamede yapılacak. Ancak süresi 3 ay ve daha az olan özel güvenlik hizmet alım ihalelerinde, teklif fiyata dahil olacak masraflar arasında giyecek giderine yer verilmeyecek ve istekliler giyecek giderini tekliflerine dahil etmeyecek.

Özel güvenlik hizmet alım ihalelerinde, çevre yönetim sistem belgesi, hizmet yeri yeterlilik belgesi istenilmeyecek.

Özel güvenlik hizmet alım ihalelerinde özel güvenlik mali sorumluluk sigortası dışında hırsızlık, emniyeti suiistimal gibi farklı sigorta türlerine ilişkin bir düzenleme yapılmayacak.

Kullanılacak özel güvenlik sistem, cihaz ve gereçlerine ilişkin açık düzenleme yapılacak, ''yeterli sayıda'' gibi ifadelerin kullanılmasından kaçınılacak.

Özel güvenlik hizmet alımlarında, günlük vardiya sayısına ya da cumartesi ve/veya pazar günleri çalışılıp çalışılmamasına bağlı olarak hafta tatili izni dikkate alınmak suretiyle ilave personel öngörülmesi gerekecek.

Özel güvenlik hizmet alım ihalelerinin, ''açık ihale usulü'' ve ''belli istekliler arasında ihale usulü'' ile gerçekleştirilmesi esas olacak. Ancak yasada öngörülen durumlarda pazarlık ve doğrudan temin usulü de kullanılabilecek.

TAŞIMALI İLKÖĞRETİM...

''Bilanço ve iş hacmine ilişkin belgeler'' maddesine de ekleme yapıldı. Buna göre, taşımalı ilköğretim kapsamında yapılan bütün öğrenci taşıma işlerinde ve yaklaşık maliyeti, Kamu İhale Kanununda hizmet alımları için öngörülen üst limit tutarının(103 bin 535 YTL) altında kalan hizmet alımı ihalelerinde, ''bankalardan temin edilecek isteklinin mali durumuyla ilgili belgeler ve isteklinin ilgili mevzuatı uyarınca yayınlanması zorunlu bilançosu veya bilançosunun gerekli görülen bölümleri, yoksa bunlara eşdeğer belgeleri ile isteklinin iş hacmini gösteren toplam cirosu ve ihale konusu iş ile ilgili taahhüdü altındaki ve bitirdiği iş miktarını gösteren belgeler'' istenmeyecek.

''Hizmet alım ihalelerinde yeterliliğe ilişkin diğer hususlar'' ile ilgili maddede yapılan değişikliğe göre, asgari yeterlilik kriteri olarak anahtar teknik personel öngörülmesi halinde, ilgili kişinin ihale konusu hizmetin uzmanı olması, ihale tarihinden önce işe alınmış ve ihale tarihi itibarıyla isteklinin bünyesinde bulunuyor olması şartları aranacak.

Asgari yeterlilik kriteri olarak öngörülen anahtar teknik personelin deneyim süresine ilişkin düzenleme yapılması durumunda, idarece asgari deneyim süresi en fazla 5 yıl olarak öngörülecek.

Hizmet alımı ihalelerinde anahtar teknik personel dışında, personel çalıştırdığına dair belge veya personel çalıştırılacağına dair taahhütname ya da ihale konusu hizmette çalıştırılması istenen asgari personel sayısının yüzde 40'ını geçmemek üzere 120 gün kesintisiz olarak personel çalıştırıldığına dair 4 aylık sigorta prim bordrosu veya bu süreye ilişkin aylık prim ve hizmet belgesi istenmeyecek. İdarece çalıştırılması öngörülen personel varsa bu personelin nitelik ve sayısı ihale dokümanında belirtilecek.

İhale konusu hizmet, sadece Halk Sağlığı Alanında Haşerelere Karşı İlaçlama Ulus ve Esasları Hakkında Yönetmelik kapsamında yerine getirilen ilaçlama hizmeti ise idari şartnamenin, ''ihale konusu hizmetin yerine getirilmesine ilişkin olarak ilgili mevzuat gereği alınması zorunlu olan belgelere'' ilişkin alt maddesinde ''Halk Sağlığı Alanında Haşerelere Karşı İlaç Uygulama İzin Belgesine'' yer verilecek.

''Tekliflerin alınması ve değerlendirilmesi'' bölümünde ''Personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımlarında teklif fiyata dahil olacak masraflar'' başlığı altındaki düzenlemede yapılan değişikliğe göre, vasıfsız personel için resmi ve dini bayram günleri ile yılbaşı günü yaptırılacak çalışma için belirlenecek ücret, brüt asgari ücret üzerinden hesaplanacak. Vasıflı personel için ise söz konusu ücret, brüt asgari ücretin fazlası üzerinden belirlenecek. Bu ücretin hesaplanabilmesi açısından çalışılacak gün ve personel sayısı, ihale dokümanında belirtilecek.

AŞIRI DÜŞÜK TEKLİFLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ...

''Aşırı düşük teklif değerlendirmesi'' ile ilgili bölümde yapılan değişikliğe göre, personel çalıştırılmasına dayalı olan hizmet alımı ihalelerinden, ''temizlik, özel güvenlik, sayaç okuma ve kesme-açma, hasta ve ziyaretçi yönlendirme, tıbbi sekreterlik, veri işleme ve otomasyon sisteminin işletimi hizmetleri'' ile sınırlı olmak üzere tekliflerin değerlendirilmesinde damga vergileri, Kamu İhale Kurumu payı, noter masrafları gibi ''sözleşme giderleri'' ile amortisman, iş yeri hekimliği, ihbar ve kıdem tazminatına ilişkin ''genel giderleri'' karşılamak üzere asgari işçilik maliyeti üzerinden yüzde 3 oranında ''sözleşme ve genel giderler'' hesaplanacak. Mevcut tebliğde, yüzde 2 oranında ''sözleşme gideri'' belirleniyor.

Teklifi aşırı düşük görülen isteklilerden işin niteliğine göre idarece belirlenen önemli teklif bileşenleri ile ilgili açıklama istenecek. İstekliler tarafından yapılan bu açıklamalara ilişkin belgeler değerlendirilerek karar verilecek. Aşırı düşük teklif sorgulaması yapıldıktan sonra asgari işçilik maliyeti üzerinden yüzde 3 sözleşme ve genel giderleri karşılamayan teklifler reddedilecek. Asgari işçilik maliyeti ve bu maliyet üzerinden hesaplanan yüzde 3 oranındaki sözleşme ve genel giderleri karşılayan teklifler, idari şartnamede belirtilen diğer maliyet kalemleri dikkate alınmak suretiyle değerlendirilerek ihale sonuçlandırılacak.

Hesaplanan yüzde 3 oranındaki sözleşme ve genel giderler, sadece aşırı düşük tekliflerin değerlendirilmesine ilişkin olduğundan, bu sözleşme ve genel giderler idarece hazırlanan teklif mektubu eki cetvelde ayrı bir birim fiyat kalemi olarak öngörülmeyecek. İhale sonuçlandırıldıktan sonra ihale üzerinde kalan isteklinin ödeyeceği ihale kararı damga vergisi, sözleşme damga vergisi ile diğer sözleşme giderleri ilgili mevzuatına göre hesaplanacak.

Hizmet alım ihalelerinde aşırı düşük teklif sorgulaması yapılması durumunda idarelerce açıklama talep yazılarında, ''teklifte önemli olduğu tespit edilen bileşenler'' belirtilerek, açıklama istenecek.

Tebliğde, ''temizlik'', ''özel güvenlik'' gibi alanlarda, aşırı düşük teklif sorgulamasına verilen cevaplarda, ''önemli bileşen'' olarak değerlendirilecek ve değerlendirilmeyecek unsurlara da yer verildi.

Kamu İhale Kurumunca ilgililerin faydalanmasına yönelik olarak hazırlanan ''işçilik hesaplama modülü''ne www.kik.gov.tr adresinden ulaşılabilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber