Üniversiteli seçim olsa boş oy verecek

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 26 Ekim 2006 07:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

30 üniversitede yapılan gençlik araştırmasına göre, gençlerin yüzde 29.8'i "Bu pazar seçim olsa" hiçbir partiye oy vermeyecek. Araştırmaya göre, 'Bakire olmayan kızla evlenmem' diyenlerin oranı yüzde 59...

Üniversite gençliğinin dini, siyasi, ailevi ve sosyal durumlarını belirlemek için 30 üniversitede yapılan gençlik araştırması çarpıcı sonuçlar ortaya koydu.

Metropoll Stratejik ve Sosyal Araştırmalar Merkezi tarafından yürütülen ve yüzü aşkın soruyu kapsayan araştırma, 18 ilde toplam 30 üniversitede okuyan 4 bin 449 öğrenciyle yüz yüze görüşülerek gerçekleştirildi. Onu aşkın akademisyenin yürüttüğü çalışmanın sonuçları şöyle:

Siyasi kimlik: Gençlerin yüzde 31.4'ü AKP'ye, yüzde 31.2'si CHP'ye oy verdiğini söyledi. "Bu pazar seçim olsa oyunuzu kime verirdiniz?" sorusuna gençlerin yüzde 29.8'i "Hiçbiri" yanıtını verdi. AKP ve CHP'nin oyları ise düştü.

Gençlerin yüzde 64.4'ü kendisini "Atatürkçü", yüzde 48.6'sı ise "milliyetçi" olarak tanımladı. "Dindar" diyenlerin oranı ise yüzde 23.4'ü buldu.

Namus için cinayet işlerim

Karşı cinsle ilişkiler: Üniversite öğrencileri, kızların flört etmesini doğal karşılarken (yüzde 71.6), kızların evliliğe kadar bekâretini mutlaka korumasını da istediğini söyledi (Yüzde 55).

Evlenmeden önce birlikte yaşamaya kesinlikle karşı olanların oranı yüzde 43 olurken, sıcak bakanların oranı yüzde 55'i buldu.

Araştırmada, erkeklere özel bazı sorular da soruldu. "Bakire olmayan bir kızla evlenir misiniz?" sorusuna yüzde 59'u "hayır" derken, eşlerinin çalışmasına "Belli şartlar altında olabilir" diyenler yüzde 46.3 oldu. Gençlerin yüzde 12.1'i "Namus için cinayet işlenebilir" dedi.

Dini ibadetler önemli

Din ve aile ilişkileri: "Beş vakit namaz kılar mısınız?" sorusuna yüzde 80.6 "hayır" derken, cuma namazına gidenlerin oranı yüzde 64'ü buldu. Öğrencilerin yüzde 76.9'u oruç tuttuğunu ifade ederken, yüzde 61.5'i "dini ibadetleri yerine getirmenin önemli olduğunu" belirtti.

Öğrencilerin yüzde 48.2'si türbanın her yerde serbest olması gerektiğini düşünürken, yüzde 33'ü yasağın devam etmesi, yüzde 6.8'i sadece üniversitede serbest olması gerektiğini söyledi.

Türkiye AB'ye hazır değil

Türkiye'nin sorunları: Gençlerin çoğu Türkiye'de bir şeyin değişmeyeceğini (yüzde 42.7) belirtirken, yüzde 32'si ise güçlü bir ülke olacağını söyledi.

Gençlerin, Türkiye'de acil olarak çözülmesini istediği konular sırasıyla eğitimde fırsat eşitsizliği, işsizlik, terör, rüşvet ve yolsuzluk oldu.

Gençlerin yüzde 34.5'i AB üyeliğine karşı olduğunu söylerken, Türkiye'nin AB üyeliğine hazır olmadığını söyleyenlerin oranı ise yüzde 73.9 çıktı. Öğrenciler müzakereler sonucunda Türkiye'nin üye olamayacağını da düşünüyor (Yüzde 61.5)

Gençlerin yüzde 36.5'i düşman olarak "ABD"yi gösteriyor.

Yaşayan ve en beğenilen Türk siyasetçi sıralamasında Recep Tayyip Erdoğan yüzde 11.4, Ahmet Necdet Sezer yüzde 7.1, Süleyman Demirel yüzde 3.8 oran aldı.

Dünya çapında en çok beğenilen lider sıralamasında ise başı Fidel Castro ve Vladimir Putin çekti. Kabinede en beğenilen bakan ise Abdullah Gül oldu. Öğrenciler, hükümetin Ermeni meselesine yönelik politikasını da başarısız buldu (Yüzde 54.4).

Kurumlara güven: Öğrencilerin yüzde 43.3'ü başbakana hiç güvenmediğini, yüzde 35.6'sı biraz güvendiğini söyledi. Gençlerin yüzde 38'si cumhurbaşkanına, yüzde 53.2'si orduya güveniyor.

Bazı üniversitelerde kaçak anket yaptırdık

Tanınmış araştırma şirketi ANAR'ın kurucularından, Metropoll'ün sahibi Prof. Dr. Özer Sencar, anketlerin yaklaşık üç ayda hazırlandığını, 50 günde ise uygulandığını belirterek, bazı üniversitelerde engellemelerle karşılaştıklarını söyledi. Sencar, "Bir üniversite bekârete, başkası ise siyasi sorulara kızdı. 'Öğrencilerimize bu soruları soramazsınız' dediler. Bunlar reşit, Türkiye'nin geleceği gençler, onlar fikirlerini söylemezse kim söyleyecek? Bazı üniversiteler polis çağırdı, bazılarında jandarma anket kâğıtlarını toplattı. Baktık ki olacak gibi değil, araştırma bitmeyecek, üniversitelere kaçak girip anketleri tamamladık. Bazı fakültelerde anket kâğıtlarında çelişki fark edilince ikinci kez tekrar edildiği bile oldu."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber