Sözel fakülteler bilimsel yayınlarda sınıfta kaldı

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 12 Kasım 2006 13:23, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

YÖK, yüzlerce öğretim üyesinin 130 fakültede bilimsel yayın yapmadan bir yıl geçirdiğini açıkladı. Hukuk fakültelerinin tamamında, iletişim ve eğitim fakültelerinin de tamamına yakınında sıfır çekildi.

Yüzlerce öğretim üyesinin görev yaptığı 130 fakültede geçtiğimiz yıl hiç bilimsel yayın yapılmadı.

Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK), ?2005 Yılında Üniversitelerde SCI+SSCI+AHCI'te Yayımlanan Yayın İstatistiklerinin Fakülte/Bölüm Bazında Dağılımı? tablosunu açıkladı. 100'den fazla fakültenin 2005 yılında ?sıfır? bilimsel yayın yaptığının açıklandığı tabloda, meslek yüksek okullarının da neredeyse tamamının bilimsel yayında ?sıfır? çektiği görüldü. Özellikle sosyal bilimler alanındaki fakültelerin birçoğunun sıfırcı olduğu açıklanırken, 130 fakültede tam zamanlı olarak bine yakın öğretim üyesi bilimsel hayattan kopuk görev yapıyor.

TEPEDE HUKUKÇULAR VAR

Listenin tepesinde ise neredeyse tamamı hiç yayın yapmayan hukuk fakülteleri bulunuyor. Bu fakültelerin bir kısmı Galatasaray, Ankara, Dokuz Eylül, Erciyes ve Dicle gibi tanınmış üniversitelere ait. 22 hukuk fakültesinde geçen yıl hiç bilimsel yayın yapılmazken, bunları İktisadi ve İdari Bilimler Fakülteleri (İİBF), İletişim, İlahiyat, Eğitim ve Güzel Sanatlar Fakülteleri takip ediyor.

Öte yandan, hukuk fakülteleri daha önce de mezunlarının başarısının düşüklüğüyle gündeme gelmişti. Adalet Bakanlığı'nın 24 Ekim 2004 tarihinde yaptığı adli yargı hakimlik sınavına yaklaşık 3 bin 500 aday katılmıştı.. Sınavda sadece 320 kişi 70 puanlık barajı geçince Adalet Bakanlığı ve YÖK arasında yapılan görüşmeler sonrasında Hukuk Fakülteleri'nin öğrenim süresi 5 yıla çıkartılmıştı. Aynı fakülteler bu defa da üniversite hocalarının bilimsel yayındaki başarısızlığıyla gündemde.

22 fakülte sıfır çekti

2005'te sıfır bilimsel yayın yapan 22 hukuk fakültesi ise şu şekilde: Anadolu, Ankara, Atılım, Bahçeşehir, Başkent, Bilgi, Bilkent, Çankaya, Dicle, İstanbul, Kültür, Marmara, Bilkent, İstanbul Ticaret, Galatasaray, Gazi, Dokuz Eylül, Kocaeli, Selçuk, Dicle, Maltepe ve Kırıkkale üniversiteleri hukuk fakülteleri.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber