Şura'da konuşulmayan tek konu imam hatip meselesi...

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 22 Kasım 2006 11:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çelik: "Şura'da konuşulmayan tek konu imam hatip meselesidir"

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, "Eğitim esas 1978'te CHP iktidarında aşırı sol derneklerden, TÖB-DER'den alınan listedeki 76 bin kişinin 3 aylık eğitimle öğretmen yapılmasıyla bozuldu" dedi.

Çelik, Milli Eğitim Şurasında, konuşulmayan tek konunun imam hatip meselesi olduğunu söyledi.

Bakan Çelik, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, bakanlığının 2007 yılı bütçesi üzerinde milletvekillerinin sorularını ve eleştirilerini yanıtladı.

CHP İstanbul Milletvekili Kemal Kılıçdaroğlu'nun "AK Parti, eğitimin dinselleştirilmesi için elinden geleni yaptı" sözlerine katılamayacağını ifade eden Çelik, "Dinselleştirilen bir eğitim ortamını görmedim" dedi.

Çelik, Türkiye'de eğitimin laik olduğunu ve laikliğin Cumhuriyetin 4 temel unsurundan birisi olduğunu vurguladı.

866 kişinin katıldığı şuranın, en fazla akademisyenin katıldığı şuralardan birisi olduğunu belirten Çelik, "Şura, imam hatip konusuna kilitlenmemiştir. Ama birilerinin işine böyle geldiği için 17. Milli Eğitim Şurasına böyle bir damga vurmuştur. Sonra kendi sesinin yankısını dinleyerek bunu başkalarına anlatmıştır" dedi.

İlkokul öğrencilerinin AK Parti'nin bazı toplantılarına götürüldüğünü iddiası ile ilgili olarak da Çelik, bu konuyla ilgili soruşturmalar açtırdığını kaydetti.

Çelik, "Taşımalı sistemi tamamen kaldırmamız mümkün değil ama okul sayısını artırarak taşıma mesafelerini azaltabiliriz" dedi.

Yeni kurulan 15 üniversitenin kampüs alanlarının henüz belirlenmediğini belirten Çelik, "Bu üniversitelerin kampüs alanları belirlendikten sonra Maliye Bakanlığı yedek bütçesinden ek ödenek verilecek. 15 yeni üniversitenin bütçesine konulan 500 milyar lira, semboliktir" diye konuştu.

Özel İdarelerin daha önce sınırlı olan bütçelerinin yapılan yasal düzenlemelerde artırıldığını anımsatan Çelik, bunların 6 katrilyon liraya ulaşan bütçelerinin en az yüzde 20'sinin eğitime harcanmasının zorunlu olduğunu kaydetti.

Sözleşmeli veya kadrolu öğretmen alımlarının puan sıralamasına göre yapıldığını anlatan Çelik, "Sözleşmeli öğretmen alsak bile istediğimizi atayamıyoruz. Endişeniz olmasın. Puan sıralamasına göre elektronik ortamda atamalar yapılıyor" dedi.

Şubat 2007 tarihinde kadrolu öğretmen ataması yapılacağını bildiren Çelik, sözleşmeli öğretmenlerin kadrolu öğretmenliğe başvurabileceğini söyledi.

YÖK Başkanvekili İsa Eşme ise YÖK Başkanı Erdoğan Teziç'in Komisyona gelmemesine ilişkin tartışmalarda sözlerinin yanlış anlaşıldığını söyledi.

"Konulara vakıf olan Başkanvekili olarak" kendisinin Komisyona geldiğini belirten Eşme, "YÖK Başkanımız tüm konulara vakıftır. Eğer bu yanlış anlaşıldıysa düzeltelim. Teknik konulara bazen ben bile vakıf olmayabilirim" diye konuştu.

YÖK'ün 2007 yılı bütçesinde, bir önceki yılın bütçesine oranla yüzde 8 artış olduğunu kaydeden Eşme, üniversitelerin gelirlerinin üçte 2'sini bütçeden, üçte birini ise döner sermayeden sağladığını bildirdi.

Eşme, yeni kurulan 15 üniversiteye bin 80 kadro için açıktan izin verilmesine rağmen atamaya izin verilmediğini belirterek, yeni üniversitelerde idari kadronun oluşturulamadığını söyledi.

Çelik ise üniversitelerden ek personel için talep geldiğini belirterek, "Bütün üniversitelerin personel ihtiyacını bir bütün olarak ele alıyoruz. Bir paket olarak çalışmamız var. Bu üniversitelere kadro tahsisi yapacağız" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber