Çeyrek altın ne kadar oldu?

Çavuşculu, "2011 yılının mayıs ayında 76 lira olan altının gramı şimdi 122 lirayı aştı. Altın son 5 yılda yüzde 60 değer kazandı" dedi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 22 Mayıs 2016 10:42, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
Çeyrek altın ne kadar oldu?

Altın fiyatlarındaki yükseliş bu hafta da devam etti. Serbest piyasada 24 ayar külçe altının gram satış fiyatı 122 lira oldu. İstanbul Kapalıçarşı'da 121,80 liradan alınan 24 Ayar Külçe Altının gramı 122 liradan, 802 liradan alınan Cumhuriyet Ata Lira 816 liradan, 111 liradan alınan 22 Ayar Bileziğin gramı 115 liradan, 784 liradan alınan Lira (Tam) Ziynet 800 liradan, 392 liradan alınan Yarım Ziynet 400 liradan, 196 liradan alınan Çeyrek Ziynet 200 liradan satılıyor.

Ankara Kuyumcular ve Saatçiler Odası Başkanı Hasan Çavuşculu, 2011 yılının mayıs ayında 76 lira olan altının gramının son 5 yılda yüzde 60 değer kazandığını söyledi.

- "Yeni sezona on binlerce modelle girdik"

Çavuşculu, okulların kapanmasıyla artan düğün, sünnet ve nişan törenlerinin altın piyasasını hareketlendireceğine işaret ederek, bu konuda gerekli hazırlıkları yaptıklarını kaydetti.

Yeni sezona on binlerce modelle girdiklerini vurgulayan Çavuşculu, "Bizim için her gün yeni bir başlangıç. Moda öyle hızlı ilerliyor ki tasarımlarımızı sürekli yenilemek, çeşitlendirmek zorundayız. Sadece bir gün içinde gelecek taleplere göre özel tasarımlı takılar hazırlayabiliyoruz." diye konuştu.

Çavuşculu, düğün sezonu için yapılan alışveriş alışkanlıklarında da son 5 yılda değişimler olduğuna işaret ederek, şöyle konuştu:

"Eskiden pırlanta müşterimizi kapıda tanırdık. Giyiminden, aksesuarlarından, üzerindeki kürkten. Şimdiyse toplumun büyük kesiminin pırlanta için alım gücü var. Beş yıl önce düğün alış verişlerinde pırlanta tek taş nadiren satılıyordu. Artık alyansın yanında tek taş olmazsa olmazlar arasında. Zümrüt, yakut gibi farklı taşlı setler önceden çok tercih edilmezken artık çok popüler."

Gramın dörtte biri ölçeğindeki altınların hediyelik olarak satışa sunulduğuna dikkati çeken Çavuşculu, bu tür hediyelerin maddi karşılığının bulunmadığını, dolayısıyla alıcısını yanılttığını söyledi.

Kuyumcuların insanların en özel ve mutlu günlerine şahitlik ettiklerini belirten Çavuşculu, aynı zamanda "kara gün" dostu olduklarını, zor zamanda insanların tasarruf ettikleri altınları bozdurmak için de kendilerine geldiğini dile getirdi. Çavuşculu, tasarruf etmek isteyenlere işçiliği fazla olmayan bilezik ya da çeyrek altın almaları tavsiyesinde bulundu.

ALTIN FİYATLARI DÜŞÜŞE GEÇTİ

Tutanakların ardından altının ons fiyatındaki sert düşüşle gerileyen gram altın, dünkü yüzde 0,4'lük azalışının ardından bugün de değer kaybını sürdürerek 120 liranın altına geriledi. Altının gram fiyatı saat 10.40 itibarıyla önceki kapanışa göre yüzde 0,6 değer kaybederek 119,88 liradan işlem görüyor.

Çarşamba günü 1.281 doları gören altının ons fiyatı, Fed tutanaklarının şahin olarak yorumlanması ve piyasadaki faiz artırım beklentilerini artırmasının ardından değerlenen dolar ile sert bir şekilde düşüşe geçmiş ve dün de kayıplarını genişleterek 1.244 dolara kadar inmişti.

Dün 1.250 doların altından gelen tepki alımlarıyla 1.254 dolar seviyesinde dengelenen altının ons fiyatı şu dakikalarda 1.255 dolardan işlem görüyor.

Fed tutanakları, yetkililerin, gelecek verilerin beklentilerini karşılaması halinde haziranda faiz artışını destekleyebileceğini ortaya koyarken, İngiltere'de AB referandumunun ve Çin'in döviz kuruna beklenmeyen müdahalelerde bulunmasının küresel piyasalarda hassasiyet yaratabileceğine dikkati çekti. Piyasalarda Fed tutanaklarının ardından haziran ve eylül ayına ilişkin faiz artırım beklentilerinin arttığı gözlenirken, buna bağlı olarak dolar endeksi, yaklaşık 2 ayın en yüksek seviyesi olan 95,50'yi gördü.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber