Uzman hekimlerin yüzde 67.6'sı şiddete maruz kalıyor

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 12 Aralık 2006 19:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Elazığ Fırat Üniversitesi (FÜ) Halk Sağlığı Anabilim Dalı tarafından Türkiye'de 7 bölgeyi temsilen 7 tıp fakültesinde yapılan araştırma, uzmanlık eğitimi alan hekimlerin yüzde 67.6'sının fiziksel, duygusal ve cinsel şiddete maruz kaldıklarını gösterdi.

Türkiye'nin 7 bölgesini temsilen 7 tıp fakültesinde "uzmanlık eğitimi alan hekimlerin cinsel istismarına yönelik" gerçekleştirdikleri araştırma hakkında bilgiler veren FÜ Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yasemin Açık, araştırmanın 2 bin 442 hekim üzerinde kapalı anket usulü yapıldığını, ancak ankete bin 712 uzman hekimin yanıt verdiğini söyledi. "Hekimler; hasta, hasta yakını, hastane personeli ve ziyaretçilerin uyguladıkları şiddetin yanı sıra eğitim almakta oldukları anabilim dalı başkanları, öğretim üyeleri, kıdemli asistan ya da asistan arkadaşları tarafından uygulanan şiddete de maruz kalmaktadırlar" diyen Prof. Dr. Açık, "Yapılan çalışmalar göstermiş ki, dünyada gerek tıp fakültesi öğrencileri gerekse uzmanlık eğitimi almakta olan hekimler, eğiticilerinin uyguladığı şiddete maruz kalıyor. Bağırma, akademik performansla tehdit etme, aşağılama, kendini görmezlikten gelme veya yaptıklarını görmezlikten gelme gibi sözel şiddet ya da dövme, tekme tokat atma, fiziksel şiddetle tehdit etme gibi fiziksel şiddetin uygulandığını ya da cinsel çağrışım yapan isimlerle çağırma, cinsel aktiviteye zorlama, yapmadığı takdirde kötü notla tehdit gibi birtakım şiddet türlerine hekimlerin maruz kaldığını gösteren dünyada yapılan birçok araştırma var.

Bu nedenle biz de Elazığ'da bir araştırma planladık. Türkiye'de uzmanlık eğitimi almakta olan araştırma görevlilerinin, yani hekimlerin, bu eğitimleri sırasında fiziksel, duygusal ve cinsel istismara maruz kalma sıkıntılarını belirlemek için bu araştırmayı yaptık. Araştırmada her bir coğrafi bölgeyi temsilen örnekleme alınan 7 tane tıp fakültesi vardı. Bu tıp fakültelerinde uzmanlık eğitimi alan toplam 2 bin 442 hekim bulunmaktaydı. Bu hekimlerin bin 712'si verdiğimiz anketlere yanıt verdi ve cevaplılık oranımız yüzde 70 oldu. Cevap vermeyenler, genelde araştırmanın yapıldığı dönemde görevli olanlar, izinli ya da raporlu olanlarla ankete katılmak istemeyenlerden oluştu" dedi.

"UZMAN HEKİMLERİN YÜZDE 67.6'SI ŞİDDETE MARUZ KALIYOR"

Çalışma sonucunda elde edilen verilere göre, uzmanlık eğitimi alan hekimlerin yüzde 67.6'sının herhangi bir şiddet türüne maruz kalmakta olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Yasemin Açık, "İstismara maruz kalan kişilere bu olaydan nasıl etkilendikleri sorusu sorulduğunda, yüzde 5'i bu olaydan çok etkilendiğini ve uzmanlık eğitimini yarıda kesmeyi düşündüğünü belirtmiştir. Yüzde 4'ü, hukuki yollardan hakkını arayacağından bahsetmiştir. Yüzde 26'sı, 'Bu, her meslekte olan bir şeydir' şeklinde kabullendiğini gösteren ifade kullanmıştır. Yüzde 39'u bu olaydan çok etkilendiğini, ancak geleceği için eğitimini sürdürmek zorunda olduğunu, yüzde 19'u yine bu olaydan çok etkilendiğini, ancak ne yapacağını bilmemenin kararsızlığı içerisinde eğitimini sürdürdüğünü belirtmiştir.

Yüzde 4'ü, psikolojik tedaviyle eğitimini devam ettirdiğini ifade etmiştir. Sonuçta ülkemizde tıp fakültelerinde uzmanlık eğitimi alan hekimlerin fiziksel, duygusal ve cinsel şiddete maruz kalma oranları oldukça yüksektir. Bu tür şiddetin önlenmesi için birtakım yazılı politikaların geliştirilmesi, özellikle yüksek riskli yerler dediğimiz acil servis gibi yerlerde gerekli koruyucu önlemlerin alınması gerekmektedir. Bu anlamda, acil alarm sistemlerinin kurulması, acil servislerde çalışan personelin, şiddet uygulayacak olan kişileri önceden fark edip, ona göre önlemlerini alacakları bir eğitim siteminin kurulması gerek. Birtakım mühendislik önlemleri alınabilir. Örneğin, hastanın şiddet uygulayacağı ihtimali karşısında kolayca hekimin oradan uzaklaşmasını sağlayacak bir bina yapım şekli uygulanabilir. Ayrıca şiddet sonrası danışmanlık ve sorgulama hizmetleri mutlaka sunulmalıdır ve uygulanan bu şiddet hakkında raporlar tutularak elde edilen veriler ışığında şiddetin nasıl önleneceğiyle ilgili gerekli önlemler de alınabilir" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber