Seçim takvimi hazır

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 31 Aralık 2006 09:15, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

TBMM Genel Sekreterliği, cumhurbaşkanlığı seçimi için taslak takvim hazırladı. 11. Cumhurbaşkanı seçimi 16 Nisan 2007'de, adaylık başvurularıyla start alacak. En geç 10 Mayıs'ta sona erecek. Yeni Cumhurbaşkanı 16 Mayıs'ta Meclis'te yemin ettikten sonra Çankaya Köşkü'ne çıkacak. İşte o takvim:

16 NİSAN 2007: Cumhurbaşkanlığı seçimi için adaylık başvuruları start alacak. İsteyen her milletvekili dilekçe ile cumhurbaşkanlığına aday olabilecek. Meclis dışından adaylık için 110 milletvekilinin imzalı dilekçesi yeterli olacak. 24 NİSAN 2007:< Meclis Danışma Kurulu, Cumhurbaşkanlığı seçimi turlarının gününü belirlemek için toplanacak. Danışma Kurulu, turların 3'er gün arayla yapılmasına ilişkin kararını açıklayacak. 26 NİSAN 2007: 10 günlük Cumhurbaşkanlığı adaylık başvuruları gece saat 24.00'te sona erecek. O saatten sonra yapılacak başvurular kabul edilmeyecek. 27 NİSAN 2007: Taslak programa göre 11. Cumhurbaşkanı için ilk tur oylama Danışma Kurulu'nun alacağı karara göre 27 veya 28 Nisan'da yapılacak. Bu oylamada, aday veya adaylardan birinin Cumhurbaşkanı seçilmesi için üçte iki çoğunluk, yani 367 milletvekilinin oyunu alması gerekecek. 1 MAYIS 2007: İlk tur oylama 27 Nisan'da yapılırsa, ikinci tur oylama 1 Mayıs'ta, 28 Nisan'da yapılırsa ikinci tur oylama 2 Mayıs'ta yapılacak. Bu oylamada da birinci turda olduğu gibi üçte iki çoğunluk, yani 367 oy şartı aranacak. 5 MAYIS 2007: İlk iki turda sonuç alınmazsa, üçüncü tur oylamanın 5 veya 6 Mayıs tarihinde yapılması öngörülüyor. Bu turda üçte iki çoğunluk aranmıyor, üye tam sayısının salt çoğunluğunu, yani 276 milletvekilinin oyunu alan Türkiye Cumhuriyeti'nin 11. Cumhurbaşkanı olacak. 9 MAYIS 2007: Üçüncü turda aday veya adaylardan kimse seçilmek için yeterli olan 276 oyu bulmazsa, 9 veya 10 Mayıs'ta dördüncü ve son tur oylama yapılacak. Son oylamaya üçüncü turda en fazla oyu alan iki aday katılabilecek. Son turda seçilmek için 276 oy yeterli olacak. 16 MAYIS 2007: Türkiye Cumhuriyeti'nin 11. Cumhurbaşkanı için TBMM Genel Kurul Salonu'nda yemin töreni düzenlenecek. Yemin törenin ardından yeni Cumhurbaşkanı Çankaya Köşkü'ne çıkarak görevi Ahmet Necdet Sezer'den devralacak. OYLAMA GİZLİ: Anayasamızın 102'nci maddesinin birinci fıkrasına göre, Cumhurbaşkanı ?gizli oyla" seçilir. Bu yüzden, Meclis'te yapılacak oylamalar sırasında hiçbir parti, grup kararı alamayacak. Hangi milletvekilinin ne oy kullandığı hiçbir zaman bilinemeyecek.

KARAR ONAYA GİTMİYOR:

Cumhurbaşkanlığı seçimine ilişkin TBMM Kararı, Sezer'in onayına gitmiyor. Meclis kararı olduğu için doğrudan Resmi Gazete'ye yollanacak. Seçimin tamamlandığı gün, Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında TBMM kararı yayınlanacak.

10 GÜN ÇİFT CUMHURBAŞKANI:

Taslak takvime göre 11. Cumhurbaşkanı ilk iki turda seçilmese de, salt çoğunluğun arandığı üçüncü turda yeni cumhurbaşkanının seçilmesine garanti gözüyle bakılıyor. Zira AK Parti'nin sandalye sayısı (354) işi üçüncü turda bitirmeye yetiyor. Zira üçüncü turda adaylardan 276 oyu alan Cumhurbaşkanı seçilecek. Bu durumda yaklaşık bir hafta veya 10 gün Türkiye'de çift Cumhurbaşkanı bulunacak.

GÖREV BİTİYOR:

Anayasamız Cumhurbaşkanı'nın tarafsızlığını sağlamak amacıyla, "Cumhurbaşkanı seçilenin, varsa partisi ile ilişiği kesilir ve TBMM üyeliği sona erer" diyor. Yani seçilen kişi, bakan, başbakan veya milletvekili ise bu görevleriyle, siyasi parti üyeliği sona erecek.

KANADOĞLU BOŞA KONUŞTU

Yargıtay Eski Başsavcısı Sabih Kanadoğlu'nun Meclis'teki ilk tur oylamada en az 366 milletvekilinin hazır bulunmasına ilişkin iddiasını TBMM'nin dinlemeyeceği ortaya çıktı. TBMM Kanunlar ve Kararlar Daire Başkanı İbrahim Araç, Cumhurbaşkanlığı seçimine ilişkin bir rapor hazırladı. Kanadoğlu'nun iddialarına yanıt verilen raporda, birinci oylamada 367 oy sağlanmazsa ikinci oylamaya geçilemeyeceği savının Anayasa'ya uygun olmadığı vurgulandı. Araç, "Böyle bir uygulama İçtüzük ihdası niteliğinde bir karardır" uyarısında bulundu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber