İstanbul'un yeşil alanları artıyor

İstanbul Ağaç ve Peyzaj AŞ Genel Müdürü Kacır: - "İstanbul'da son 12 yılda 25 milyon metrekare yeşil alan yapıldı. 2004 yılından 2016 yılına kadar 448 park yapıldı"

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 26 Kasım 2016 16:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
İstanbul'un yeşil alanları artıyor

İstanbul Ağaç ve Peyzaj AŞ Genel Müdürü Faruk Kacır, İstanbul'da son 12 yılda yapılan yeni yeşil alan miktarının 25 milyon metrekare olduğunu söyledi.

Kacır, peyzaj sektörü temsilcilerinin katıldığı toplantıda yaptığı konuşmada, dünyada yeşil alanların ve peyzajın öneminin her geçen gün arttığını belirterek, dünyanın en önemli peyzaj uygulamalarının yapıldığı şehirlerden biri olan İstanbul'un, aynı zamanda çok önemli bir turizm şehri olduğunu söyledi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesinin, İstanbul'da çağdaş mimari ve altyapı geliştirme süreçlerini peyzaj alanlarını dikkate alarak uygulayıp İstanbulluların yaşam kalitesini artırdığını kaydeden Kacır, peyzaj sektörünün iç içe olduğu en önemli sektörün süs bitkileri olduğunu vurguladı. Kacır, peyzaj uygulamaları için ana materyallerin süs bitkileri sektörü tarafından karşılandığını belirtti.

Faruk Kacır, dünyada süs bitkileri sektöründe 20 milyar dolarlık bir ticaret hacminden söz edildiğine dikkati çekerek, Türkiye'de süs bitkileri sektörünün rakip ülkelere göre oldukça yeni olduğunu vurguladı.

Türkiye'de süs bitkileri üretim alanlarının 2002 yılında 19 bin dekar iken 2014 yılında 49 bin dekara ulaştığına işaret eden Kacır, "Bu da son 12 yılda ülkemizin peyzaj alanlarına yaptığı yatırım sonucunda Türkiye'de süs bitkileri sektörü üretim alanları artışı yüzde 150 ile muazzam bir artış gösteriyor. Ülkede 28 ilde süs bitkileri üretimi yapılıyor. İllere göre en önemli artış Sakarya'dadır." diye konuştu.

- İstanbul'da yeşil alan yatırımları

Kacır, İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından bakımı yapılan 55 milyon metrekare yeşil alan bulunduğunu dile getirerek, şunları kaydetti:

"İstanbul'da son 12 yılda yapılan 25 milyon metrekare toplam yeşil alan miktarı bulunuyor. 2004 yılından 2016 yılına kadar 448 park yapıldı. Bunun dışında da İstanbul çok zengin bir kent ormanlarına sahip. 2016 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi bütçesinden önemli bir pay çevre yatırımlarına ayrıldı. En büyük çevre yatırımlarından birisi, İSKİ havzalarının ağaçlandırılarak yeni yeşil alanlar kazandırılmasıdır."

İstanbul Büşükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın talimatıyla 2017'de İstanbul Kentsel Master Planı'nın hayata geçirileceğini anlatan Kacır, ilçe belediyeleri dahil, kentsel dönüşüm ve gelişim yapılırken bu plana uyulacağını söyledi.

Kacır, böylece daha planlı bir İstanbul'un ortaya çıkacağını belirterek, "Ağaçlandırma seferberliği ile Park Bahçe ve Yeşil Alanlar Daire Başkanlığı ve Ağaç AŞ olarak kent genelinde parklar, sahil şeritleri, otoyollar, kavşaklar, İSKİ havzaları gibi farklı bölgelerden geniş kapsamlı ağaçlandırma yapacağız. Su havzalarına dikilen ağaçlarla su havzalarının korunması sağlanırken, otoyol güzergahlarına dikilen ağaçlarla da araçların karbonmonoksit salınımından dolayı oluşan kirliliğin engellenmesini amaçlıyoruz." şeklinde konuştu.

Ağaç AŞ'nin yaptığı hizmetlere de değinen Kacır, kente dikilen ağaçların uzun yıllar boyunca sağlıklı bir şekilde yaşaması için İstanbul iklimine uygun ağaç ve bitki türleri seçtiklerini anlattı.

Faruk Kacır, İstanbul'a dikilen yeni yetişkin ağaçlarla kentin yeni yeşil alan miktarını da her geçen gün artırdıklarına vurgu yaparak, Süs Bitkileri Araştırma Merkezi kurarak bu alanda bilimsel çalışmalar yaptıklarını ifade etti.

Ağaç AŞ'nin en kaliteli gül türlerinin peyzaj alanlarında kullanımını sağlamak amacıyla Meilland güllerinin Türkiye'de tek lisanslı üretim ve satış hakkına sahip olduğunu dile getiren Kacır, "Meilland gülleri üretiminde ciddi rakamlara ulaştık. Bu üretimin bir kısmını İstanbul'da kullanırken, bir bölümünün de diğer belediyelere satışını gerçekleştiriyoruz." dedi.

Toplantıya İstanbul Büşükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Hayri Baraçlı, Genel Sekreter Yardımcısı Eyyüp Karahan, Park ve Bahçeler Daire Başkanı İhsan Şimşek ve diğer yetkililer katıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber