Hızlı tren özel sektöre açılıyor

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 25 Ocak 2007 15:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Geçen temmuz ayında temeli atılan Konya - Ankara arasını bir saat 15 dakika, Konya-İstanbul arasını 3 saat 30 dakikaya indiren Hızlı Tren Projesi özel sektöre açılıyor.

AKP Konya Milletvekili Ahmet Büyükakkaşlar, demir yollarının Ulaştırma Bakanlığı ve DDY tarafından işletildiğini, ancak artık sivil sektörün bu işe girmesini istediklerini belirterek, "Biz gerek nakliye gerek otobüs firmalarını bu sektöre çekmek için çalışma başlatacağız. İsteyen nakliye firması ister kendi lokomotifini, ister kendi vagonunu alarak demir yolu ile yük taşıması yapabilecek. İsteyen otobüs firmaları ise ister kendileri, ister birkaç firma birleşerek bir hızlı tren seti alabilir. Konya-Ankara ve Konya-İstanbul arasında hızlı tren seferi yapabilirler" dedi.

Hızlı trenin bir seferde 10 otobüs kadar yolcu taşıyabildiğini anlatan Akkaşlar, şöyle konuştu: "Bir tren 414 yolcu taşıyabiliyor. Hızlı tren seti alan firmalar kendi yolcusunu kendisi taşıyabilecek ve tren içinde müşterisine istediği hizmeti sunabilecek. Bu işe girmek isteyenlere hükümetimiz gerek tren seti alımı gerek vergilerde indirim yaparak firmalarımıza yardımcı olabilir. Ulaşımda özelleştirmenin faydasını hava yolu taşımacılığında gördük. Sektöre özel hava yolu şirketleri girdiğinden beri hem Türk Hava Yolları, hem diğer firmalar giderek büyümüş, ülkemizin dört bir yanına uçak seferleri konmuştur. Bu yararı demir yollarında da göreceğimize inanıyorum. Türkiye hızlı treni kullanan dünyada sekizinci ülke olacak."

Konya-Ankara arasını bir saat 15 dakikaya düşürecek hızlı tren saatte 250 kilometre hız yapabiliyor. 414 yolcu kapasiteli 6 vagondan oluşan hızlı tren televizyon, video, klima, vakumlu tuvalet gibi donanımlarıyla yolcularına konforlu bir yolculuk sağlıyor. Trenlerin seferleri ana merkezden bilgisayarla kontrol edilebilecek. Şu an için 10 tane sipariş edilen bu tren setleri 7 yıl ödemesiz, 15 yıl geri ödemeli olmak üzere toplam 22 yıl vadeli, sabit binde 3 faizli dış krediyle temin ediliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber