'CHP görüşmeleri uzatma gayretinde'

AK Parti, CHP ve MHP temsilcileri, TBMM Anayasa Komisyonunda gergin bir ortamda süren anayasa değişikliği teklifinin görüşmelerini AA'ya değerlendirdi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 28 Aralık 2016 18:58, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hatice Özdemir/Kadir Karakuş/Alper Atalay

TBMM Anayasa Komisyonunda anayasa değişikliği teklifi görüşmeleri yer yer yaşanan gerginliklerle de gündeme geliyor.

AK Parti, CHP ve MHP temsilcileri, komisyondaki gerginliğinin nedenlerine ilişkin AA muhabirine değerlendirmede bulundu.

Anayasa Komisyonu Başkanvekili ve AK Parti Burdur Milletvekili Reşat Petek, komisyonda yaşanan gerginliğin, çalışmaları engellemeye yönelik olduğunu söyledi.

Teklifin genelinde, maddeler üzerinde görüşmeler yapılması, varsa değişikliklerin, çıkarmaların, önergelerin komisyon başkanına sunularak incelenip, karara bağlanması gerektiğini dile getiren Petek, ayrıca geçmiş dönemlerde de anayasa değişiklik tekliflerinin başka komisyonlara ya da alt komisyonlara havale edilmeden ele alındığını söyledi.

Teamüllerin de bu şekilde işlediğine dikkati çeken Petek, "Burada anayasaya ve İçtüzüğe aykırı bir durum olmadığı halde, talepleri yerine gelmeyen CHP'li üyeler veya komisyon üyesi olmayan milletvekillerinin, anlaşılmaz bir şekilde bağırıp, çağırmak, söz almadan konuşmak ve ağır bir üslup kullanmak suretiyle komisyondaki havayı germe ve bu şekilde çalışmaları engelleme çabaları var." dedi.

"Amaç çalışmaları engellemek"

Demokrasilerde eleştirinin normal olduğunu ve bu doğrultuda teklif üzerinde yapılan eleştirileri doğal karşıladıklarını ancak gerginliğe neden olan kavgaların çıkarılmasının hoş olmadığının altını çizen Petek, şöyle konuştu:

"Görüşlerinizi açıklayabilirsiniz ama görüşünüz komisyonda kabul edilmediğinde dayatmada bulunmak, 'Niye kabul edilmiyor?' diye kavga çıkarmak, hakarete varan konuşmalar yapmak kabul edilebilir değil. Bunun da amacı ne yazık ki meşru, hukuka ve İçtüzük hükümlerine uygun bu çalışmaları engellemeye yönelik ama bundan öte bir provokasyon, bir tahrik kokuyor. Burası hakikaten kabul edilebilir değil. Anayasa Komisyonunda yapılan çalışmalarda anayasaya, TBMM İçtüzüğüne aykırı hiçbir husus yoktur. Sadece muhalefetin İçtüzük'teki söz haklarını kullanmaktan öte meşru olmayan bir provokasyon, meşru olmayan sözlü kavga çıkarma, zaman zaman fiili durumlar yaratma gibi girişimleri söz konusudur. Ama AK Parti Grubu, sükunetle bu durumu da aşmasını biliyor."

"Yıllarca bunu konuşmak istiyorlar"

TBMM Anayasa Komisyonu üyesi ve AK Parti Antalya Milletvekili Mustafa Köse ise konuşma hakkının kısıtlandığını iddia eden milletvekillerinin en çok konuşan milletvekilleri olduklarını belirterek, "CHP'li ve HDP'li milletvekilleri anayasa değişikliğini aylarca hatta yıllarca konuşmak istiyor ama komisyon da belli bir usülle çalışıyor." dedi.

AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Kemalettin Yılmaztekin de CHP ve HDP'li milletvekillerin "Sürece katılmıyoruz bari süreci tıkayalım gerginliği" oluşturduklarını söyledi.

"Kırmızı çizgimiz söz hakkımızın gasbedilmesidir"

TBMM Anayasa Komisyonunun üyesi ve CHP Ankara Milletvekili Murat Emir ise Anayasa Komisyonundaki gerilimin tek sebebinin, konuşma haklarının gasbedilmesi olduğunu savundu.

Komisyon çalışmalarını en verimli şekilde yürütmeyi amaçladıklarını, CHP olarak gerilim çıkaran değil, gerilimi azaltan taraf olma kararlılığında olduklarını ifade eden Emir, şunları kaydetti:

"AKP başından beri bu konuyu komisyonda tartışmadan, bir an evvel bitirme telaşında. AKP, konuyu milletvekillerinin konuşma haklarını gasbederek yürütmeye çalışıyor. Bizim kırmızı çizgimiz, söz hakkımızın gasbedilmesidir. Konuşma hakkımız gasbedildiği anda duruma müdahale etmeye çalışıyoruz, gerilimin kaynağı budur. Gerilimin devam edip etmemesi AKP'nin tavrına bağlı. Biz sadece konuşma hakkımızı istiyoruz."

TBMM Anayasa Komisyonu üyesi CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan da komisyonda yaşanan gerginliğin sebebinin, AK Parti milletvekillerince verilen "yeterlilik önergeleri" olduğunu savundu.

"CHP görüşmeleri uzatma gayretinde"

MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay ise CHP'nin görüşmelerdeki tutumunu yanlış bulduğunu anlattı.

CHP'nin komisyonda gereksiz bir tartışma ve uzatma gayreti içerisinde olduğunu dile getiren Akçay, şöyle devam etti:

"Dün yedek milletvekilliğini eleştiriyorlardı. Yedek milletvekilliği çıkarıldı, yine eleştiriyorlar. Cumhuriyet Halk Partisi bu konuda bir tutarlılık ve kimlik sorunu yaşıyor. Konuşma haklarının engellendiğini de düşünmüyorum. Konuşma haklarıyla ilgili bir sıkıntı çıkmışsa Cumhuriyet Halk Partisi'nin gerginlik yaratma politikasından ve görüşmeleri gereksiz yere uzatma gayretinden kaynaklanıyor."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber