Müftülük: Cuma namazı vaktinde çalışmak ve alışveriş yapmak caiz değil

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 12 Mart 2007 12:16, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

KONYA Müftülüğü, cuma namazı kılmakla yükümlü olan kişilerin Cuma vaktinde alışveriş yapmaları ve çalışmalarının caiz olmadığını bildirdi.

Müftülüğe ait ?www.konyamuftulugu.gov.tr' adresinde yer alan ?Sıkça Sorulan Sorular' bölümünde adını yazmayan bir ziyaretçi ?Cuma günü ve cuma vakti çalışılır mı?' diye sordu. Müftülükten bu soruya verilen yanıtta, Kuran-ı Kerim'deki Cum'a Suresi'nin 9'uncu ayetinde ?Ey iman edenler! Cuma günü namaz için çağrı yapıldığı zaman hemen Allah'ın zikrine koşun ve alışverişi bırakın. Eğer bilirseniz bu, sizin için daha hayırlıdır' denildiği belirtilerek, şöyle denildi:

?Buna göre cuma namazı kılmakla yükümlü olan kişilerin cuma vaktinde alışveriş yapmaları ve çalışmaları caiz değildir. Ancak, Cuma namazı kılmakla yükümlü olmayan kişilerin alışveriş yapmasında ve çalışmasında dinen bir sakınca yoktur. Cuma saatinde, cuma namazı ile yükümlü olanların alışveriş yapması caiz olmayıp dinen sorumluluk getirmekle birlikte bu tür akitlerden elde edilen kazanç helâldir. Cuma namazı kılmakla dinen yükümlü olan satıcının işyerinde cuma namazı kılmakla yükümlü olmayan birisini istihdam etmek suretiyle iş akışının devamını sağlamasında dini açıdan bir sakınca yoktur.''

DİĞER SORULAR

Konya Müftülüğü'nün internet sitesinde yöneltilen bazı sorular şöyle:

* Güneş enerjisiyle ısıtılan suyla abdest ve gusül yapılır mı? * Saç boyası, kına, ruj, oje, jöle gibi makyaj malzemeleri abdest ve gusle mani midir? * Tuvalet kağıdıyla taharetlenmek caiz midir? * İş elbisesi ve pijama ile namaz kılınabilir mi? * Ölü, hayatta olanların hallerini bilir mi? * Oruçlu kimse akupunktur yaptırabilir mi? * Vergi, zekat yerine geçer mi? * Adeti geciktirmek için hacta ilaç kullanmanın hükmü nedir? * Ölü adına hac yapılabilir mi? * Gayrı meşru yolla kazanılan parayla kurban kesilebilir mi? * Latin harfleriyle yazılmış Kuran-ı Kerim'in okunması uygun mudur?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber