Gelirler kontrolörleri Daire Başkanlığına bağlanıyor

Haber Giriş : 04 Haziran 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Uzan şirketi kontrolörleri 'tenzil-i rütbe'ye uğradı

Uzanların şirketlerine ve Genç Parti'ye yönelik tüm usulsüzlük dosyalarını hazırlayan Gelirler Kontrolörleri'nin adeta cezalandırıldığı ortaya çıktı. Yeni taslakta, Kontrolörler Başkanlığı, daire başkanına bağlı hale getirildi.

Maliye Bakanlığı Müsteşarı Hasan Basri Aktan koordinatörlüğünde hazırlanan "Gelir İdaresi Kanunu Tasarı Taslağı"nda, Uzanlara ait şirketlerin vergi incemelesini yapan ve Genç Parti ile ilgili usulsüzlükleri tespit eden Gelirler Kontrolörleri'ne 'tenzil-i rütbe' yapıldı. Taslakta, Gelirler Genel Müdürü'ne bağlı olan kontrolörler, yeni sistemde daire başkanına bağlandı.

IMF'ye verilen niyet mektupları kapsamında hazırlanan Gelir İdaresi Başkanlığı kanun taslağı Başbakanlığa sunuldu. Gelirler Genel Müdürlüğü'nün yeniden yapılandırılmasını öngören taslak, Maliye'yi karıştırdı. Taslak, kurumlar arasında rahatsızlığa neden oldu.

Kontrolörlere tırpan

Defterdarlıkların kaldırılmasını, Gelirler Genel Müdürlüğü'nün "Gelir İdaresi Başkanlığı"olarak düzenlenmesini öngören taslakta, en büyük darbeyi kontrolörler yedi. Taslakta, son dönemde TMSF tarafından el konulan Uzanlara ait şirketlerin vergi incelemelerinin büyük kısmını gerçekleştiren ve Genç Parti ile ilgili usulsüzlükleri tespit eden Gelirler Kontrolörleri'nin birçok hakkının elinden alındığı belirlendi. Taslakta, mevcut durumda en yüksek makam olarak Gelirler Genel Müdürü'ne bağlı olan Gelirler Kontrolörleri Başkanlığı, yeni dönemde daire başkanına bağlanıyor. Daire başkanı başkan yardımcısına, başkan yardımcısı da başkana bağlı bulunuyor. Böylece, Gelirler Kontrolörler Başkanlığı, hiyeraşide üç kademe aşağıya düştü.

Ayrıca, taslakta hesap uzmanları ve maliye müfettişlerinin Gelir İdaresi Başkan ve başkan yardımcısı olmasının önü açılırken, kontrolörlerin başkan olması engellendi. Kontrolörler, yeni taslakta kendilerinin cezalandırıldığını öne sürerek, yıllardır hesap uzmanları ve Maliye müfettişleri ile eşit statüde kabul edilen kontrolörlerin, yeni dönemde alt birim haline getirildiğine dikkat çektiler.

Taslak neler getiriyor?

Maliye Bakanlığı'nda büyük rahatsızlığa neden olan taslakta, defterdarlıklar ortadan kaldırılırken, 1 başkanlık, beş başkan yardımcılığı, 16 müdürlük kadrosu oluşturulması öngörüldü. Taslak ile halen Gelirler Genel Müdürlük görevini vekaleten yürüten Osman Arıoğlu'nun, otomatik olarak Gelir İdaresi Başkanı olmasının önü açıldı.

Yeni Şafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber