Seçim ittifakı yasal bir zemine kavuşturuldu

AK Parti ve MHP'nin ortak teklifi ile siyasi partiler arasında seçim ittifakı yasal bir zemine kavuşturuldu. Bugün TBMM Genel Kurulu'nda görüşmelerine başlanacak olan Düzenleme ile seçmen iradesine dönük hülle gibi siyasi oyunlara nokta konuluyor

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 12 Mart 2018 08:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Seçim ittifakı yasal bir zemine kavuşturuldu

Seçmen, işbirliği yapan partileri daha oyunu vermeden bilerek buna göre kararını netleştirecek. Türk siyasetinin 76 yıla dayanan ittifak serüvenine önemli virajlar, hülle gibi seçim yasalarına karşı oyunlar damga vurdu. 1946'da Demokrat Parti'nin kurulmasıyla çok partili hayatla tanışan Türkiye'de ilk ittifak izleri de 1950 tarihine rastlıyor.

MÜŞTEREK LİSTE İLE START

Adnan Menderes ve arkadaşlarının tek başına iktidara geldiği 14 Mayıs seçimleri öncesinde CHP iktidarına denk gelen düzenlemede seçim yasasına "müşterek aday listesi veren partiler o seçim çevresinde bir parti sayılırlar" hükmü eklendi. Böylece ittifak olarak telaffuz edilmese de Türkiye partiler arasında işbirliği ile ilk kez tanıştı.

Ancak söz konusu düzenleme 1954'de yasadan çıkarılarak ittifak yasaklandı. Cumhur ittifakına bugün eleştiriler getiren CHP ise benzer bir yönteme 2007'de başvurdu. DSP seçime katılmayarak Cumhuriyet Halk Partisi'nin listesinde yer aldı. Son olarak 7 Haziran seçimlerinde de Büyük Birlik Partisi, Saadet Partisi ile seçim işbirliği yaparak seçime girdiler.

Yasemin AsanFazlı Şahan

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber