Türk Telekom'dan dev intranet projesi

Haber Giriş : 11 Mayıs 2007 14:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türk Telekom, Cisco Systems ve Meteksan işbirliği ile tüm telekom kullanıcılarına daha hızlı ve etkin çözümler sunmak amacıyla bilişim altyapısını tek bir intranet çatısı altında birleştirecek. Türkiye'nin en büyük, dünyanın ise sayılı intranet ağlarından biri olacak proje 41 milyon 325 bin dolara mal olacak.

Türk Temekom'un intranet altyapısını güçlendirmek amacıyla hayata geçirilecek projeye ilişkin basın toplantısı Çırağan Sarayı'nda gerçekleştirildi. Toplantıya Türk Telekom Genel Müdür Yardımcısı Celalettin Dinçer, Cisco Türkiye Genel Müdürü Erkan Akdemir ve Meteksan Bilişim Grubu Baüşkanı Alper Köstem katıldı.

"BİR ÜLKE İÇİN İNTERNET NEYSE, BİR ŞİRKET İÇİN INTRANET O"

Türk Telekom Genel Müdür Yardımcısı Celaleddin Dinçer, toplantıda yaptığı konuşmada, her şirket gibi Türk Telekom'un da intranet altyapısı bulunduğunu, ancak Türk Telekom kadar geniş ağa sahip bir kurumdaki intranet altyapısının geliştirilmesine ihtiyaç olduğunu söyledi. Bir ülke için internet altyapısı neyse, bir şirket için intranet altyapısının da o olduğunu belirten Dinçer, müşterilerine ve iş ortaklarına daha kaliteli ve düşük maliyetli hizmet sunmak amacıyla söz konusu projeyi hayata geçirmeye karar verdiklerini ifade etti.

"İLK ETAPTA 3 BİN TÜRK TELEKOM BİNASI ELDEN GEÇECEK"

TT - Intranet Altyapı Projesi'nin Türkiye'nin en büyük dünyanın da sayılı büyüklükteki ıntranet projelerinden biri olarak tarihe geçeceğini dile getiren Dinçer, projenin 41 milyon 325 bin dolara mal olacağını kaydetti. Dinçer, proje kapsamında Türk Telekom'a ait 12 bin 530 binanın tek bir intranet çatısı altında birleştirilerek, yerel (LAN) ve geniş alan ağları (WAN) ile donatılacağını belirtti. Dinçer, TT-Intranet altyapısının kurulması ile birlikte, değişik tiplerde 3 bin adet yönlendirici ve 4 bin 900 adet anahtarlama cihazı kurulacağını ve 4 bin 500 km'lik kablolama işlemi gerçekleştirileceğini vurguladı. Dinçer, ilk etapta il ve ilçe merkezlerinde hizmet veren 3 bin adet Türk Telekom binasının TT-Intranet altyapısı kapsamına alınmasının planlandığını ifade etti. Dinçer, Türk Telekom'un "Müşteri İçin Teknoloji" sloganıyla, önümüzdeki dönemde de teknolojik yatırımlarını sürdüreceğini söyledi.

"PROJENİN YÜZDE 40'I YERLİ MALZEMEDEN YAPILACAK"

Meteksan Bilişim Grubu Başkanı Alper Köstem de projenin yüzde 60'ının yabancı, yüzde 40'ının ise yerli malzemeler kullanılarak hayata geçirileceğini belirterek, "2000 nüfus sayımına göre, Ardahan, Bayburt ve Tunceli il merkezlerindeki hane sayısından fazla binayı elden geçireceğiz. Bu proje, intranet maliyeti açısından dünyada ilk beşe girecek bir proje" dedi. Köstem, projenin ilk aşamasını 4 ay içinde bitirmeyi hedeflediklerini ifade ederek, bir aksilik olmadığı takdirde projenin tamamının 12 ay sonunda bitmiş olacağını dile getirdi. Cisco Türkiye Genel Müdürü Erkan Akdemir ise, Türkiye'nin telekomünikasyon tarihini değiştirecek TT - Intranet Altyapı Projesi'nin bir parçası olmaktan gurur duyduklarını ifade etti.

Projenin tamamlanması ile birlikte, Türk Telekom intranet altyapısı merkezi olarak yönetilebilecek. Türk Telekom tarafından verilen hizmet ve servislere ait yönetim sistemlerine erişim, uzaktan eğitim, IP telefon, video konferans ile kamera sistemlerinin yönetim ve izlenmesi gibi birçok uygulamayı barındıran yüksek güvenlikli bir erişim platformu kurulmuş olacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber