Türk profesör "altın oranın gizemini çözen" kitap yazdı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 17 Mayıs 2007 20:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Öğretim Üyesi matematik profesörü Fikri Akdeniz, "altın oran"ın gizemini çözen kitap yazdı.

ÇÜ Fen Edebiyat Fakültesi İstatistik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr.

Fikri Akdeniz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, matematik ve fiziksel evrende daima varken, insanlar tarafından tam olarak ne zaman bulunduğu ve uygulandığı bilinmeyen "altın oran"ın güzelliğin bir simgesi olarak görüldüğüne dikkati çekti.

Akdeniz, eski Yunan'dan günümüze yüzyıllar geçmesine karşın, güzellik ve gerçek arasındaki matematiksel ilişkinin varlığının aynı yoğunlukta kullanıldığını belirterek, "Bu kitapta, altın oran ile ünlü İtalyan düşünür ve matematikçi Leonardo Fibonacci'nin Fibonacci sayıları olarak ifade edilen 1,618... sayıları ile bağlantısını buldum" dedi.

İnsan vücudunun, Mısır pramitlerinin, mimari ve sanat eserlerinin, bitki ve çiçeklerin, ağaçların büyüme düzeninin ve birçok canlının büyüme yapısının Fibonacci sayıları ve altın oran ile uyumunun insanı şaşkına çevirdiğini vurgulayan Akdeniz, "Altın oran sayıları Fibonacci tarafından 1202 yılında bulunmasına rağmen, bu sayıları veren tekniklerin M.Ö 1500'lü yıllarda bile kullanıldığına tanık olduk" dedi.

SİMETRİ Mİ? GÜZELLİK SEMBOLÜ MÜ?

Akdeniz, kitabında, toplumda en fazla bilinen yüzdeki altın orana ağırlık verdiğini belirterek, "Herkes, eline cetveli kalemi alıp yüzündeki altın oranı bulabilir. Bu konuda özellikle kadınların çok meraklı olduğunu görüyoruz. Ancak, bu orana uygun çıkmayan kendini çirkin sanmasın" dedi.

Ünlü Afrodit heykeli ve Leonardo Da Vinci'nin Mona Lisa tablosunun, altın oranı birebir verdiğini belirten Akdeniz, "Mona Lisa tablosundaki kadının yüzü her ne kadar altın orana uygunsa da bu yüz herkes tarafından güzel bulunmayabilir. Ancak, simetri vardır" dedi.

Altın oranın bir simetriyi ve bu nedenle de göze hoş gelen görüntüyü ifade ettiğine dikkati çeken Akdeniz, şunları kaydetti:

"Bir kadının ya da erkeğin yüzü altın oran tekniğine birebir uyabilir.

Böyle bir yüz göze hoş görünebilir. Ancak, güzellik açısından değerlendirirsek, herkes güzel bulmayabilir. Bu nedenle, toplumun yakından tanıdığı, güzel ya da yıkışıklı bulduğu birçok ünlünün yüzü altın oran tekniğinden uzak. Yazdığım kitabı magazinleştirmemek adına bu ünlü kişilerin isimlerini vermek istemedim."

YÜZDEKİ ALTIN ORAN NASIL BULUNUR?

"Doğada, Sanatta, Mimaride Altın Oran ve Fibonacci Sayıları" adlı eserde yer alan bilgiye göre, bir yüzde altın oran varlığından söz edebilmek için, ağız uzunluğu ile burun genişliği, göz bebekleri arasındaki uzaklıkla, kaşlar arasındaki uzaklığın, burun genişliği ile burun delikleri arasındaki uzaklığın, yüz boyu ile yüz genişliğinin, alt dudak genişliği ile üst dudak genişliğinin birbirine oranının 1,618...'i vermesi gerekiyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber