Profesörlere 7'şer yıl hapis istemi

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 31 Mayıs 2007 14:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Neşet KARADAĞ/ADANA, (DHA)

ÇUKUROVA Üniversitesi Tıp Fakültesi (ÇÜTF) Balcalı Hastanesi'ne 8.9 milyon dolarlık tıbbi cihaz alımında, kurumu ihale bedelinin yarısı oranında zarara uğrattığı iddia edilen 10'u profesör 1'i yardımcı doçent 13 kişi hakkında 7'şer yıl hapis cezası istemiyle dava açıldı.

1998'de Balcalı Hastanesi Yoğun Bakım ve Rehabilitasyon Ünitesi'ne tıbbi cihazların alımı için İslam Kalkınma Bankası'ndan sağlanan 11 milyon dolarlık leasing kredisi ile açılan ihaleyi Alman Draeger Firması kazanmış, firmanın taahhüt ettiği tıbbi malzemelerin yerine, arızalı, eksik, başka marka malzeme verdiği, teslimatın geç yapıldığı, arızaların geç giderildiği iddiaları üzerine inceleme başlatılmıştı.

ÇÜ Rektörlüğü'nü Prof. Dr. Can Özşahinoğlu'ndan devralan Prof. Dr. Yalçın Kekeç ve Hastane Başmüdürü Ali Önal'ın açtığı soruşturma sonunda firmanın kesin teminatı gelir kaydedilip, sözleşmesi de fesih edildi. İnceleme sonucuyla ilgili rapor da YÖK, Hazine Müsteşarlığı ve Maliye Bakanlığı'na bildirildi. 4 yıl süren uzun bir hukuki süreç sonunda Adana Cumhuriyet Savcılığı, takipsizlik kararı verdi. Ağır Ceza Mahkemesi bu kararı bozdu. Adalet Bakanlığı'na giden dosya hakkında yeniden dava açılması gerektiği kararı verildi.

Adana Cumhuriyet Savcısı Metin Kantar'ın hazırladığı iddianame ile 13 kişi hakkında ?İhalede Edimin İfasına Fesat Karıştırma' suçundan Adana 4'ncü Asliye Ceza Mahkemesi'nde dava açıldı. Savcının, 3 yıldan 7 yıla kadar hapis cezası istediği 10 profesör, bir yardımcı doçent, bir mühendis ve firma genel müdürü önümüzdeki ay tutuksuz olarak yargılanmaya başlayacak.

Yeni TCK'dan yararlandılar

ÇÜ'deki ihale skandalıyla ilgili davayı açan Cumhuriyet Savcısı Metin Kantarcı iddianamesinde, haklarında dava açılan 10 profesör, 1 yardımcı doçent, 1 mühendis ile firma genel müdürünün yeni TCK'nın lehe olan hükümlerinden faydalandığına da yer verdi. İhaleye fesat karıştırma olayının 1998'de meydana gelmesi nedeniyle eski TCK'nın 205'nci maddesine göre haklarında ağır ceza mahkemesinde dava açılıp 10'ar yıla kadar hapis cezası istenmesi öngörülen sanıklar hakkında istenen hapis cezalarının yeni TCK'nın 235 ve 236'ncı maddelerine göre değerlendirildiği belirtildi.

TCK'nın 235'nci maddesinin 5 yıldan 12 yıla kadar, 236'ncı maddesinin ise 3 yıldan 7 yıla kadar hapis cezası öngördüğü belirtilen iddianamede, yeni yasada sanıkların lehine olan kanun uygulaması yapıldığı için TCK'nın 3 yıldan 7 yıla kadar hapis cezası öngören 236'ncı maddesince yargılanmalarının istendiği kaydedildi.

Davada, şu isimler yargılanacak: Profesörler Erdal Çetinalp, Mahmut Oğuz, Mehmet Satar, Fikret Kıroğlu, Ayhan Ünsal, Mehmet Çağatay Akçalı, Yahya Sağlıker, Acar Tokcan, Hikmet Akkız, Hamdi Rifat Memişoğlu, Yr. Doç. Dr. Recep Tuncer ve mühendis Gürkan Altınel ile firma genel müdürü Tülay Arslanoğlu

Alman firmanın davası red edildi

ALMAN Draeger firması yetkilileri, yaklaşık 1.5 milyon YTL'lik teminatlarına el konulması üzerine ÇÜ Rektörlüğü hakkında Adana 1'inci Asliye Ticaret Mahkemesi'nde teminattan doğan 890 bin ABD dolar alacak ile 100 bin YTL'ik manevi tazminat davası açtı. Mahkeme, Alman firmasının şartname ve sözleşmelere uymadığına kanaat getirerek üniversite aleyhine açtığı davayı 2004'de reddetti.

Yeni Rektör: Cihazlar sorunsuz çalışıyor

ÇÜ'nün görevdeki Rektörü Prof. Dr. Alper Akınoğlu, Balcalı Hastanesi'nde yoğun bakım ünitesiyle ilgili yapılan 8.9 milyon dolarlık cihaz alımı ihalesinde devletin zarara uğratılması ile ilgili iddiaları reddetmişti. Prof. Dr. Akınoğlu, bu konudaki haberler üzerine yaptığı toplantıda, ?Bozuk olduğu ve çalışmadığı iddia edilen cihazlardan 6 yıldır şikayet gelmedi. Yolsuzluk iddiaları doğru değil. En fazla usulsüzlük olabilir? demişti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber