Başbakan'dan sürpriz çıkış

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 10 Temmuz 2007 11:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Anayasa Mahkemesi'nin cumhurbaşkanlığı seçim süreci ile ilgili kararından sonra Başbakan Erdoğan, yeni duruma dair üstü kapalı da olsa Aksiyon'a ipucu verdi: "Cumhurbaşkanlığı sürecinin uzamasına gerek yok."

Günde çift miting geleneğini sürdüren AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Samsun ve Kastamonu gezisinde Aksiyon'a gündeme dair önemli açıklamalar yaptı. Seçim sürecinde sürekli hareket halinde olan Erdoğan, geçen hafta Anayasa Mahkemesi'nin verdiği önemli kararın hemen sonrasında biraz daha rahatlamış görünüyordu. Mahkemenin 'Anayasa Paketi'nin iptaline ilişkin talepleri reddetmesiyle pakete ilişkin tartışmalar bitti, cumhurbaşkanını halkın seçmesinin yolu açıldı. Şimdi gözler referandumda.

Meclis'e 367 şartı getirerek, sürecin önünün tıkandığını söyleyen Başbakan Erdoğan, bu hafta içinde konunun bakanlar kurulu ve ilgili parti organlarında ele alınacağını ifade ediyor. Mahkemenin son kararla ilgili gerekçeyi yazmasını beklediklerini açıklayan Erdoğan, Meclis açılınca cumhurbaşkanı seçilecek mi, yoksa referandum beklenecek mi sorularını, "Öncelikle Meclis'imiz oluşsun" diye cevaplıyor. Bir yandan da süresini doldurmuş bir Meclis ve Cumhurbaşkanlığı sürecinin daha da uzamaması gerektiğini belirtiyor: "Meclisimiz ve süresini doldurmuş bir cumhurbaşkanı ile bu sürecin daha da uzamasını beklemeye gerek yok."

Ancak Erdoğan, cumhurbaşkanını halkın seçmesi konusunda AK Parti'nin aldığı bir karar ve girdiği bir alan olduğunu da hatırlatıyor. Yol haritasını ise kararın gerekçesine göre parti kurmayları ve bakanlarıyla kararlaştıracağının sinyalini veriyor. Erdoğan'ın cumhurbaşkanı seçimi kadar Meclis başkanlığı seçimiyle ilgili de rahat olduğunu görüyoruz. Anayasa Mahkemesi'nin Meclis başkanının seçimiyle ilgili açıklamasına göre, burada da herhangi bir pürüz yaşanmayacağını ifade ediyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber