Yeni ÖSS sistemine sendika desteği

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 07 Ağustos 2007 11:09, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Bağımsız Eğitimciler Sendikası Genel Başkanı Gürkan AVCI, 1 milyon 615 bin adayın girdiği ÖSS sınavından 47 bin kişinin sıfır puan aldığını, sınava girenlerin yüzde onunun lisans programlarını kazandığını, sınavlarda özel okul ve kolejlerin yanı sıra Fen ve Anadolu liselerinde okuyan öğrencilerin daha başarılı olduğunu ve bu durumun eğitimdeki fırsat ve kalite eşitliğiyle bağdaşmadığını ifade eden açıklamasında şunları kaydetti.

Yeni ÖSS sistemini destekliyor ve biran önce hayata geçirilmesini bekliyoruz, Öğrenciler 10, 11 ve 12'nci sınıf sonlarında olgunluk sınavlarına girdikten sonra ÖSS'ye girecek. Sınavlarda, beden eğitimi, müzik, resim dersleri hariç, işlenen tüm derslerden soru çıkacak. Meslek lisesi öğrencileri kendi okudukları alanla ilgili nitelikli sorular çözerek, diğer lise öğrencileriyle eşitlenecek. Olgunluk sınavlarında alınan puanların ortalaması çıkartılacak. Bu puanın yüzde 25'i ÖSS puanına eklenecek. Bu sistem şimdiki uygulamadan hem daha adil, hem daha sağlıklı işleyen bir sistem olacak.

Öte yandan, sınava giren öğrencinin kendi okuduğu bölümü ve alan dersleriyle ilgili sorularla karşılaşacak olması da çok olumlu bir gelişme. Her şeye rağmen kabul etmek gerekir ki; Taslakta ifade edilen yeni sistem, mevcut ÖSS'den daha iyi bir sistem olmakla birlikte beklentilerimizi tam olarak karşılamaktan da uzaktır.

Yeni ÖSS sisteminin önerilere ve değişikliklere açık olması da ?ben yaptım oldu' anlayışıyla bu güne kadar güdüleneğitim politikası geleneğini bozuyor olması açısından sevindiricidir. Ancak, eğitimde ?deneriz, olmadı değiştiririz' yani ?göç yolda dizilir' mantığıyla, ?hadi hayırlısı?' anlayışıyla hareket etmek yanlıştır. Gençlerimizi ve çocuklarımızı deneme tahtası olarak kullanma lüksümüz olamaz?.

Fakat öte yandan biz dershane dayatmasını, özel okul dayatmasını kaldıran bir sistemi savunuyoruz. Olumlu yönleri olmasına rağmen yeni ÖSS sistem, dershanelere öğrenci başına 3 ila 15 milyar arasında ödeme yapan aileleri, dershaneye gitmediği takdirde sınavı kazanma imkanı olmayan öğrencileri korumaktan oldukça uzaktır.

Yeni ÖSS sistemi, devlet okullarında yeterli yabancı dil eğitimi verilemiyor olması ve gençlerimizin dershaneler arasında pazarlanmasına ?DEVAM? diyen bir anlayışa hizmet ediyor olması ve bilimsel, eşit, ücretsiz ve kaliteli eğitimi sağlayamıyor olması yüzünden en olumlu ifadeyle ?ehveni şer? olarak tanımlanabilir.

Devlet eğitime ayırdığı payı yükseltmediği, özel okul ve özel üniversitelere yaptığı yardımı derhal keserek, devlet okullarına aktarmadığı ve devlet okullarında ikili eğitim yerine, tekli eğitim ve çantasız eğitime geçilmediği sürece sağlıklı çözümler bulmak mümkün değildir.

Öte yandan, sınavın 3 ayrı zamana yayılıyor olması muhtemel kayıp ve zaafların telafisini mümkün kılacaktır. Öğrencileri ciddi stres ve sıkıntıya sokan bir tek sınava bağlı ÖSS sistemi yerine üç sınava bağlı yeni ÖSS sistemiyle öğrencilerin stresi azalacağı gibi, etkinlik ve çalışmalarını artırmak ve motivasyonlarını sürekli kılmak imkanı da oluşacaktır. Öte yandan öğrencilerin yeni sisteminde sadece gördükleri derslerin müfredatından sorumlu olacak olması da olumlu yönde görülmesi gereken bir değişikliktir.

Eleştirilecek yönlerinin bulunuyor olması yanı sıra, 3 sınav puanının yüzde 25 oranında etkili olması okulda yapılan sınavların, projelerin, performans ödevlerinin önemini artıracak, öğrenciyi de sınav yerine öğrenmeye ve derslere endeksli bir çalışmaya ve anlayışa teşvik edecektir. Haklı olarak sürekli eleştirdiğimiz öğrenci ve öğretmen merkezli eğitim anlayışı yerine bu yeni sistem öğrenme merkezli eğitime daha çok hizmet edecektir.

Fakat öte yandan yeni sistem öğrencileri daha 10. sınıfta dershaneye mahkum edecektir. Daha kötüsü, iyi eğitimci kadrosuna sahip, sınıf mevcutları düşük, eğitim materyali zengin, fiziki altyapısı güçlü özel okullar ve varlıklı semt okulları yeni ÖSS sisteminden daha karlı çıkacaktır. Yani ?paran varsa eğitim, paran kadar eğitim? acı gerçeğini fakir halk çocukları ve yoksul kesimler yaşamaya devam edecektir.

Biz bundan sonraki süreçte yapacağımız çalışmalarla, yeni ÖSS sisteminin fakir ve yoksul kesimlerden yana, taşrada zor ve sağlıksız şartlarla, birleştirilmiş sınıflarda eğitim gören çocuklarımızın lehine pozisyon alan bir ÖSS sistemi için öneri ve projeler geliştirerek Milli Eğitim Bakanına sunacağız.

Gençlerin gelecek pazarlığı üzerinden yürütülen dershane dayatması adlı sömürüye prim veren ÖSS sistemi ailelerin ekonomik koşulları ne olursa olsun dişten tırnaktan artırıp çocuklarını dershaneye gönderme zorunluluğunu artıracaktır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber