Herkes kendi adayına oy verdi, Gül 341 oy aldı

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 21 Ağustos 2007 06:52, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TBMM, 11. cumhurbaşkanını seçmek için dün oylama turlarına başladı. Nisan ayında tıkanan seçimlerin tekrarlandığı yeni dönem Parlamento'da, bu kez 367 krizi yaşanmadı.

CHP dışındaki tüm partiler Genel Kurul'da hazır bulundu. Oylamaya 448 milletvekili katıldı. Abdullah Gül, ilk tur oylamada 341 oyda kalırken, MHP'nin adayı Sabahattin Çakmakoğlu 70 oy aldı. DSP'nin adayı Tayfun İçli ise partisinin 13 vekilinin desteğiyle yetindi. İkinci tur oylama 24 Ağustos Cuma günü yapılacak. Bu oylamada da cumhurbaşkanı seçilmek için 367 oy almak gerekiyor. İstenen çoğunluğun sağlanamaması durumunda 28 Ağustos Salı günü 3. tur oylama gerçekleşecek. TBMM salt çoğunluğunun bir fazlası olan 276 oyla cumhurbaşkanı seçilmenin mümkün olduğu bu turda Gül'ün Köşk vizesi almasına kesin gözüyle bakılıyor. Ancak bu turda da istenen sonucun çıkmaması durumunda 1 Eylül tarihinde son tur oylama yapılacak. Bu kez bir önceki turda en çok oy alan iki aday yarışacak ve oylamada en çok oyu alan aday cumhurbaşkanı seçilecek.

Yinelenen Köşk seçimleri bu kez tıkanmadı. CHP'nin boykotuna rağmen AK Parti'nin yanı sıra MHP, DTP, DSP ve bağımsızlar Genel Kurul'a girdi. TBMM Başkanı Köksal Toptan, Anayasa'nın öngördüğü 367 vekilin üzerinde sayının salonda bulunduğunu açıkladı. Meclis'in tarihî bir görev yaptığını belirten Toptan, "Şanlı bir mirasın sahibi büyük Türk milleti ve onun temsilcileri, yepyeni bir heyecanla, geleceğimizi inşa etme konusunda önemli kararlar alacaktır." dedi.

Seçilecek ismin herkesin cumhurbaşkanı olacağını kaydeden Toptan, tüm adaylara başarı diledi. Ardından oylamayı başlattı. Meclis Başkanı Toptan, bunun öncesinde yeni seçilen milletvekillerinin ilk kez elektronik sisteme girecek olmaları nedeniyle, yoklama için 7 dakikalık süre verdi. Toptan, sürenin sonunda, çok sayıda milletvekilinin elektronik sisteme giriş yapamadığından yoklamaya katılamadığını ifade ederken, mükerrer oya sebep olmamak için bu pusulaların elektronik yoklamaya girenlerle karşılaştırıldığını bildirdi. Meclis Başkanı, bu işlemlerin ardından cumhurbaşkanı adayları, AK Parti Kayseri Milletvekili Abdullah Gül, MHP Kayseri Milletvekili Sabahattin Çakmakoğlu ile DSP Eskişehir Milletvekili Tayfun İçli'nin cumhurbaşkanı adaylığına ilişkin 12 ayrı önergeyi okutarak, milletvekillerinin bilgisine sundu. Toptan, vekilleri oylama hakkında bilgilendirmeyi de ihmal etmedi.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk tur oylamasına 448 milletvekili katıldı. Her üç adayın da partilerinin TBMM'de bulunan sandalyesi oranında oy almaları dikkat çekti. Gül'e 341, Çakmakoğlu'na 70, İçli'ye 13 oy çıktı. Ağırlığını DTP'lilerin oluşturduğu 23 milletvekili boş oy kullanırken, 1 oy da geçersiz sayıldı. Bu sonuçlara göre seçimler ikinci tur oylamaya kaldı.

Dünkü oylamaya AK Parti, MHP, DTP ve DSP tam kadro katılırken, BBP Genel Başkanı ve Sivas Milletvekili Muhsin Yazıcıoğlu, ÖDP İstanbul Milletvekili Ufuk Uras ile bağımsız vekiller Mesut Yılmaz (Rize), Hamit Geylani (Hakkari) ve Seyit Eyyüpoğlu (Şanlıurfa) da salonda hazır bulundu. CHP'nin yanı sıra bağımsız milletvekillerinden Kamer Genç ve Erdoğan Yetenç oylamada yer almadı. 448 milletvekilinin bulunduğu TBMM'de oylamaya toplam 101 isim katılmadı. Bu isimler CHP'nin 98 milletvekili, iki bağımsız ve oy kullanma hakkı bulunmayan TBMM Başkanı Köksal Toptan'dan oluştu.

İkinci tur oylama 24 Ağustos Cuma günü yapılacak. Bu oylamada da cumhurbaşkanı seçilmek için üye tamsayısının 3'te 2'sine tekabül eden 367 oy almak gerekiyor. Bu oylamada da istenen çoğunluğun sağlanamaması durumunda 28 Ağustos Salı günü 3. tur oylama yapılacak. TBMM salt çoğunluğunun bir fazlası olan 276 oyla cumhurbaşkanı seçilmenin mümkün olduğu bu turda Abdullah Gül'ün Köşk vizesi almasına kesin gözüyle bakılıyor. Ancak bu turda da istenen sonucun çıkmaması durumunda 1 Eylül tarihinde son tur oylama yapılacak. Bu kez bir önceki turda en çok oy alan iki aday yarışacak ve oylamada en çok oyu alan aday cumhurbaşkanı seçilmiş olacak. Ömer Şahin, Habib Güler, Selim Kuvel, Ankara

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber