Veteriner hekimler, hekimlik mevzuatının yeniden yapılandırılmasını istiyor

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 05 Eylül 2007 09:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

BURSA (CİHAN)-Bursa Veteriner Hekimler Odası Başkan Yardımcısı Sinan Sağlam, Veteriner Hekim olan Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker'den, Veteriner Hekimlik mevzuatını yeniden düzenlenmesi yönünde çalışmasını beklediklerini söyledi.

Eker'in 59. hükümetin ardından 60. hükümette de Tarım ve Köy İşleri Bakanı olmasının veteriner hekimlerde büyük beklentilere yol açtığını belirten Sağlam, "Ülkemizde Veteriner Hekimlik Mevzuatı yetersiz. Bu halk sağlığı ve gıda güvenliği açısından büyük tehdit oluşturuyor" dedi.

Sağlam, yaptığı yazılı açıklamada, Mehdi Eker'in 60. Hükümette koltuğunu korumasının Veteriner Hekimler açısından sevindirici olduğunu belirterek, Türkiye'de veteriner hekimlik mesleğinin kaybettiği itibarı yeniden kazandırmasını talep ettiklerini belirtti. Sağlam, "Bir meslek şovenizmi ile hareket etmiyoruz. Veteriner Hekimler yalnızca hayvanların sağlıkları ile ilgilenen meslek mensupları değildir. Veteriner Hekimlerin asıl görevi gıda güvenliği ve halk sağlığının korunmasıdır. Yasalar ve mevzuatta büyük eksiklikler var. Bu nedenle ülkemizde gıda güvenliğinden söz etmek mümkün değil" diye konuştu.

Türkiye'de Veteriner Hekimlerin statüsünün belli olmadığını yetki ve görev tanımlarının yetersiz olduğunu vurgulayan Sinan Sağlam açıklamasında şunlara yer verdi: "Çiftlikten sofraya gıda güvenliğinin sağlanması için öncelikle Veteriner Hekimliğin yetki ve sorumluluk alanları belirlenmeli ve bunlar hem yasalarla hemde yönetmeliklerle açıkça ortaya konulmalıdır. Gıda güvenliğini yanı sıra halk sağlığı açısından diğer önemli konu zoonoz hastalıklardır. Günümüzde kuş gribi ve KKKA hayvanlardan insanlara geçen ölümcül zoonoz hastalıklardır. Ayrıca medyada pek yer almayan ve oldukça tehlikeli olan Bruselloz hastalığını da buna eklemek gerekir. Bu hastalıklarla sadece veteriner hekimler mücadele edebilirler. Hastalığın kontrol altına alınması ve tedavisi için yeterli ödenekler bulunmalı ve Bakanlık gözetiminde bir çalışma programı oluşturulmalıdır. Bu arada gıda güvenliği açısından büyük önem taşıyan kasaplık hayvanlardaki ilaç kalıntılarının kontrol altına alınması gerekiyor. Ancak mevzuat ve yasalardaki boşluklar bir türlü yapılmıyor. Veteriner ilaçları açıkça reçetesiz satılabildiği ve dileyen üretecinin bunu hayvanına verebildiği bir süreçte sağlıklı etten söz etmek mümkün değildir. Oysa bazı ilaçlar etin yapısını bozduğu gibi insanlarda kalp krizi damar sertliği hatta kansere yol açabilmektedir."

Sağlam açıklamasında, serbest veteriner hekimlerin çalışma alanlarının daraldığını ve veteriner hekim olmayanlara klinik açma yetkisinin tartışıldığı bir süreçten geçtiklerini de söyledi. Sağlam, ayrıca kamuda çalışan veteriner hekimlerin özlük hakları sorununun çözümlenmediğini, veteriner ilaçlarının denetimsizliğin yanı sıra, fiyat birliğinin sağlanamadığını, su ürünleri, kanatlı ve memeli hayvanların güvenli gıda olabilmesi için yasal düzenlemelere ihtiyaç olduğunu vurguladı. "Veteriner hekim olan Mehdi Eker'in yeniden Bakan olması ile yeniden umutlandık." diyen Sağlam, şöyle devam etti. "Söz ettiğimiz sorunların büyük bölümünü 59. hükümet döneminde kendisine dosya olarak verdik. Şimdi yeni bir dönem başladı. Bu dönemde Veteriner Hekimlik mesleğinin halk sağlığı açısından taşıdığı önemin anlaşılması için meslektaşımız olan Sayın Eker'in daha özverili çalışmasını bekliyoruz."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber