Engellilere indirimli ulaşım yaygınlaştı

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 14 Eylül 2007 11:41, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Şehirler arası otobüs firmalarının, Türk Hava Yollarında olduğu gibi, engelli vatandaşlar için bakanlık genelgesiyle başlatılan ''indirimli ulaşım'' uygulamasını yaygınlaştırdığı bildirildi.

TBMM Sağlık Aile Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Üyesi AK Parti İstanbul Milletvekili görme engelli Lokman Ayva, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ulaştırma Bakanlığı genelgesiyle bir süre önce engelli vatandaşların ulaşımında indirim uygulanmasına gidildiğini anımsattı.

Engellilere bu yöndeki desteğin çağın gereği olmasına karşın, ne yazık ki dünya genelinde sadece Pakistan'da uygulandığını belirten Ayva, şunları söyledi:

''Türkiye'de de bu konuda güzel adımlar atılıyor. THY'de yüzde 25 olan indirim, aynı zamanda promosyonlu biletlerden de yararlanma imkanı sağlıyor. Şehirler arası otobüs firmaları ise indirimi yüzde 50 oranında uyguluyor. Bazı zorluklara karşın indirimin her geçen ay yurt genelindeki şehirler arası yolcu taşıyan otobüs firmaları tarafından uygulamaya konulması, bu genelgenin benimsenmesi sevindirici. Sorun genellikle küçük çaplı firmalarda yaşanıyor. Örneğin İstanbul Ankara arasını 60 YTL gösterip yüzde 50 indirim yaptık diyorlar. Bu konuda hassasiyet bekliyoruz.''

GİZLİ SORUN TESİSLERDE

Ayva, her engelli vatandaşın, engelli dernekleri, yerel yöneticiler ve medya tarafından indirim uygulaması konusunda bilgilendirilmesinde yarar olduğunu bildirerek, şöyle devam etti:

''Bu çalışma gerçekte sorunun sadece küçük bölümünü gideriyor. Çünkü seyahate çıkmak isteyen engelli otogarlar, mola yerlerinde engellilere yönelik düzenlemeler olmadığı için tek başına yola çıkamıyor. Beraberlerinde mutlaka bir refakatçi olmasının zarureti doğal olarak ulaşım maliyetini katlıyor. Bu aşamada, otogar ve mola yerlerinde engelliler için tekerlekli sandalye yolları gibi gerekli düzenlemelerin de yapılması gerekir. Kişilerin özüründen kaynaklanan sıkıntılarının asgariye indirilmesi için tek başına seyahat edilebilir düzenlemeler konusunda da işletme sahiplerinden gerekli adımı atmalarını bekliyoruz.''

Gerçek hedeflerinin engelli vatandaşları ekonomik özgürlüklerine kavuşturmak olduğunu dile getiren Ayva, kısa vadede bir ölçü de olsa ekonomik destek verebilecek bu indirime, nihai hedeflerine ulaşmaları durumunda gerek kalmayacağını söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber