'Halkı askerlikten soğutma' davasında beraat kararı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 04 Aralık 2007 14:34, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ankara'da, yaptıkları bir basın açıklaması nedeniyle "halkı askerlikten soğuttukları" iddiasıyla yargılanan Serpil Köksal, İbrahim Kızartıcı ve Şevket Murat Dünşen'in beraatlerine karar verildi.

Ankara 4. Sulh Ceza Mahkemesindeki duruşmada Serpil Köksal'ın avukatı Senem Doğanoğlu, "halkı askerlikten soğutma" suçunu düzenleyen Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 318. maddesinin, Anayasa'ya aykırı olduğunu savunarak, bu maddenin iptali istemiyle Anayasa Mahkemesine götürülmesini istedi.

Yargıç Erdal Işık, verdiği ara kararda, sanık avukatlarının talebinin reddini kararlaştırdı.

Avukat Doğanoğlu, "vicdani ret" kavramının, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nde de yer aldığını belirterek, müvekkilinin yaptığı basın açıklamasının, ifade özgürlüğü çerçevesinde değerlendirilmesi gerektiğini kaydetti.

Sanıklar İbrahim Kızartıcı ve Şevket Murat Dünşen'in avukatı Suna Coşkun da "vicdani ret"in bir insan hakkı olduğunu kaydederek, bu kavramın, uluslararası sözleşmelerde yer bulduğunu ve Türkiye tarafından da 1954 yılında kabul edildiğini söyledi. Coşkun, "Müvekkillerim vicdani retçileri desteklemişlerdir ve bu da ifade özgürlüğü çerçevesinde yapılmıştır. Davanın açılması bir talihsizliktir. Beraat talebinde bulunuyoruz" diye konuştu.

Yargıç Erdal Işık, sanıklar Serpil Köksal, İbrahim Kızartıcı ve Şevket Murat Dünşen'in, "unsurları oluşmayan suçtan beraatlerine" karar verildiğini açıkladı.

Davanın iddianamesinde, bu kişilerin, TCK'nın 318/1-2. maddeleri uyarınca "halkı askerlikten soğutma" suçundan, 9 aydan 3 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları talep edilmişti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber