İlköğretim müfettişlerinin görev alanları genişleyecek

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 15 Aralık 2007 17:35, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

http://www.memurlar.net/haber/92066/ adresindeki haberde, İlköğretim Müfettişlerinin, branş yeterliliği dışında soruşturma yapma yetkisine sahip olduğuna dair Danıştay kararını yayınlamıştık.

Danıştay' İkinci Dairesinin 2005/2665 Esas Nolu ve 2005/4194 Nolu kararında "Ancak, Lise öğretmenlerinin branşlarındaki yeterliliklerinin tespiti ve bu konuyla ilgili olarak yapılacak soruşturmaların, branşlara yönelik ayrı bir uzmanlık bilgisini gerektirdiği gözönüne alındığında, branş yeterliliğinin tespiti ve soruşturulmasının, ilköğretim müfettişlerinin denetim alanının dışında tutulacağı da açıktır.
Dolayısıyla, Vali tarafından soruşturma yapmak üzere görevlendirilen İlköğretim Müfettişi tarafından davacı hakkında yapılan ve branş yeterliliği ile ilgili olmayan soruşturmanın, soruşturmacının yetkisi açısından geçersizliğinden söz etmek mümkün değildir.
Bu durumda, davacının branş yeterliliğinin tespitine yönelik olmayan, eylemlerinin incelenmesi sonucu belirlenen tespitlere dayalı olarak tesis edilen dava konusu işlemin esasının irdelenerek bir karar verilmesi gerekli iken, yetkisiz İlköğretim Müfettişlerinin soruşturmasına dayalı olduğu gerekçesiyle, işlemi iptal eden Mahkeme kararında hukuki isabet bulunmamaktadır" ifadelerine yer verilmiştir.

Buna göre, İlköğretim Müfettişlerinin, Anadolu Liselerinde görev yapan yönetici ve eğitici konumundaki personelle ilgili olarak branş yeterliliği dışında soruşturma yapma yetkisine sahip oldukları kararı verilmiştir.

Bu karar üzerine harekete geçen Milli Eğitim Bakanlığı; İlköğretim Müfettişleri Başkanlıkları Yönetmeliğinin görev alanı başlıklı "Görev alanları
Madde 42- (Değişik: 8.8.2006/26253 RG) İlköğretim müfettiş ve ilköğretim müfettiş yardımcılarının, rehberlik, araştırma, iş başında yetiştirme, teftiş ve değerlendirme, inceleme ve soruşturma hizmetlerine yönelik olarak;
a) Okul öncesi eğitim kurumları,
b) İlköğretim kurumları,
c) Özel eğitim gerektiren çocuklar için açılmış ilköğretim seviyesindeki okullar ve sınıflar,
d) Yetiştirici ve tamamlayıcı sınıflar ve kurslar,
e) İlköğretim seviyesinde açılan öğrencileri yetiştirme kursları,
f) 8/6/1965 tarihli ve 625 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu kapsamında faaliyette bulunan, okul öncesi ve ilköğretim kurumları ile ilköğretim seviyesindeki dershaneler, her tür ve seviyedeki özel yaygın eğitim kursları,
g) Rehberlik ve araştırma merkezleri ve akşam sanat okulu müdürlükleri,
h) Öğretmen evi ve akşam sanat okulları, öğretmen evi lokalleri ile sosyal tesisleri,
i) Millî eğitim yayın evleri,
j) Diyanet İşleri Başkanlığına bağlı ilköğretimin 5 inci sınıfını bitiren öğrenciler için açılan yaz Kur'an kursları,
k) Spor ve izcilik merkezleri,
l) Gençlik ve izcilik eğitim tesisleri,
m) Valilikçe uygun görülen diğer okul ve kurumlarla ilgili inceleme ve soruşturma işleri görev alanını oluşturur. " şeklindeki 42`inci maddesine; "Ortaöğretim kurumları, rehberlik ve araştırma merkezi ile bilim ve sanat merkezi yönetici ve öğretmenleri ile diğer personeli hakkında, alan/branş yeterliliğinin tespitine ilişkin konular hariç olmak üzere inceleme ve soruşturma işleri görev alanını oluşturur." hükümlerini eklemiştir. Bu değişiklik yayınlanmak üzere Resmi Gazetede beklemektedir.

Bu değişiklik üzerine sadece ilköğretim okullarında inceleme ve soruşturma işlerini yürütebilen ilköğretim müfettişlerinin görev alanları genişleyecektir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber