Erdoğan'dan, 81 il'e 'göçü durdurun' genelgesi

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 31 Aralık 2007 08:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Göçü durdurun

Başbakan Erdoğan, 81 İl Valisi'ne gönderdiği genelgeyle, ?Büyük kentlere göçü durdurun, tersine göçü sağlayıcı projeler geliştirin? talimatı verdi.

Hükümet, doğu ve güneydoğudan batıya göçü engellemek için yeni bir "eylem planı" hazırladı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 81 İl Valisi'ne "İç Göç Planı" başlıklı bir genelge gönderdi. Valiler başkanlığında ilgili kamu kurumları, belediyeler, özel idareler ve sivil toplum örgütleri el ele verip yeni göçleri önleyecek. İllerde oluşturulan kurul ve komisyonlarca geliştirilen projelere destek verip hayata geçirilmesinin sağlanacağı plana göre şunlar yapılacak:

CAZİBE MERKEZİ OLACAK

Kentlerden köy, belde ve ilçelere "tersine göç" sağlanacak.

Tersine göçün sağlanması için valilerin başkanı olduğu Özel İdareler ile yerel yönetimlerin tüm imkanları seferber edilecek. Ankara, projelere kaynak sağlayacak.

Sivil toplum örgütlerinin desteği ile işadamlarının bölgelere yatırım yapması teşvik edilecek.

Köy, mezra ve beldelerde hayvancılık, çiftçilik ve tarım geliştirilecek.

KENTLİ KİMLİĞİ KAZANDIRILACAK

PKK'nın eleman temin ettiği varoşlara dönük özel projeler uygulanacak.

"Getto" diye tabir edilen gecekondu bölgeleri her yönden islah edilecek.

Belediyeler, yeni gecekondu bölgelerinin oluşmasına izin vermeyecek. Batıya göç edip varoşlarda yaşayan insanlara "kentli kimliği" kazandırılacak.

Geri kalmış köy, belde ve ilçelerdeki temel alt yapı hizmetleri tamamlanacak. Köyde yaşam cazip hale getirilecek.

HİZMET KALİTESİ YÜKSELTİLECEK

Köy ve beldelerdeki eğitim ve sağlık hizmetlerinin kalitesi yükseltilecek.

Okullar, sağlık ocakları ve hastanelerdeki personel açığı giderilecek.

Çocuk ve gençlerin suça karışmasının önlenmesi için özel tedbirler alınacak. Emniyet ve Jandarma tarafından yürütülecek çalışmalara Milli Eğitim Bakanlığı, Gençlik ve Spor İl Müdürlükleri ile ilgili kurum ve kuruluşlar da destek verecek.

ilköğretim, lise ve üniversitelerde şiddetin önlenmesi için konferans, seminer ve panel gibi eğitim programları artırılacak.

KÖMÜR YARDIMINA 2008'DE DE DEVAM

Bakanlar Kurulu'nun "Fakir Ailelere Kömür Yardımı Yapılmasına" ilişkin kararı, 1 Ocak 2008'den geçerli olmak üzere Resmi Gazete'de yayımlandı.

EN AZ 500 KİLO OLACAK

Buna göre, 2008'de valiliklere yapılacak kömür sevkiyatları Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığınca belirlenecek kriterlere göre, kuruluşlar tarafından belirlenen sevkiyat programı dahilinde yapılacak. İI ve ilçe sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarınca belirlenerek valiliklere bildirilecek yoksul ailelere, başvuruları üzerine 2008 yılında 500 kilodan az olmamak üzere bedelsiz kömür yardımı yapılacak. Ücretsiz kömür yardımı dolasıyıyla ilgili kuruluşların ortaya çıkacak görev zararı, 2009 bütçesine konulacak ödenekle karşılanacak. Kuruluşlar nakit sıkıntısı yaşarsa, Hazine, 2008 içinde üçer aylık dönemlerde avans kullandırabilecek.

Kamil ELİBOL

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber