Alkollü içki reklamlarına kısıtlama geliyor

Haber Giriş : 13 Eylül 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Tütün, Tütün Mamülleri ve Alkollü İçkiler Düzenleme Kurumu Başkanı Niyazi Adalı, alkollü içkilerin reklam ilkeleriyle ilgili, bir düzenleme hazırlığı içinde olduklarını açıkladı.

Alkollü içki reklamlarına ilişkin soruları yanıtlayan Adalı, içkilerin reklam ve tanıtımı için, sigaradan farklı mutlak bir yasak bulunmadığını kaydetti.

Mevcut yasada, ''alkollü içkilerin, radyo-tv ve kamu yayın araçları ile reklamı yapılamaz'' hükmü bulunduğunu hatırlatan Adalı, ikincil düzenlemelerle de, alkollü içki tüketimini teşvik edici reklamın yapılması ve kampanyalar düzenlenmesinin yasak olduğunu kaydetti.

YENİ DÜZENLEME HAZIRLIĞI

Reklam ilkeleriyle ilgili bir düzenleme hazırlığına başlandığını açıklayan Adalı, ancak ayrıntıların henüz netleşmediğini, konunun olgunlaşma aşamasında bulunduğunu ifade etti.

Düzenlemeyle, yasaların çizdiği sınırlar içinde kalmak üzere reklam ilkelerini belirlemeyi amaçladıklarını vurgulayan Adalı, şöyle devam etti: ''Yani ikincil mevzuatın getirdiği bunlara ilişkin ''teşvik edici, özendirici kampanyalar düzenlenemez'' hükümleri var. Hangi tip reklamlar teşvik edici, özendiricidir? Gençleri ve kamu sağlığını korumaya yönelik görevleri de var devletin. Bu çerçevede hangileri bu anayasal hükmü zaafa uğratacak, tehlikeye düşürecek reklamdır? O nitelikteki reklamların daha kolay ayırt edilmesine hizmet edecek bir düzenleme gerekiyor.''

Bu konuda çalışmaların sürdüğünü, sektörden görüşlerin alındığını ve bunların değerlendirildiğini vurgulayan Adalı, ''İlgili kamu kuruluşlarından da görüş alıyoruz'' diye konuştu.

İÇKİDE ASGARİ VERGİNİN MAKTUYA DÖNÜŞTÜRÜLMESİ

Alkollü içkilerde asgari verginin 'maktu vergiye' dönüştürülmesi konusunda da Adalı, bunun bir vergi güvenlik politikası olarak düşünüldüğünü bildirdi.

Bunun içkide, sigarada yaşanan fiyat indirimleri gibi bir durumu önlemek için gündeme gelip gelmediği sorusunu da Adalı, ''tabii oraya da varır ama ithalatta fiyatın düşük gösterilerek vergiden kaçınmayı önleyici bir mekanizma olarak kondu'' diye konuştu.

haber7

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber