Sağlık karnesi kalktı hastaneler toz duman

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 10 Ocak 2008 09:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sosyal Güvenlik Kurumu'nun bir yıl üzerinde çalıştığı ancak hastanelere gerekli altyapı yatırımı yapılmadan hizmete giren yeni sağlık projesi skandala neden oldu. Tüm SSK'lılar, yakınları, emekliler ve diğer sosyal güvencelilerin sadece TC kimlik numarasıyla hastanelerden hizmet almasını sağlamayı hedefleyen proje, bilgisayar ağı kurulmayan hastanelerde çağdışı manzaralara yol açtı.

SUÇ HASTANELERİN!

Yeni yılla birlikte tarihe karışan sağlık karneleri, 12 milyon SSK'lının günlük hayat akışını kolaylaştırırken, diğer taraftan da farklı sorunları karşılarına çıkardı. Hastanelerde oluşan sorunlarla ilgili Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık İşleri Genel Müdürü Sami Türkoğlu, hastane yönetimlerini suçlayarak, ?2007'nin haziran ayında SGK tarafından kurulan yeni sistem, 15 Ekim 2007'de başlayacaktı. Fakat hastanelerin süre istemesi üzerine 215 gün erteledik? dedi.

Hazırlanan yeni sistemin hiçbir maliyeti olmadığını, sadece SGK Bilgi İşlem Servisi tarafından yapıldığını açıklayan Türkoğlu; ?Hâlâ bu sistemi uygulamayan hastaneler varsa, vatandaş hakkını arasın. Bu tamamen hastane yönetimlerinin suçudur? diye konuştu. İlaçların da TC kimlik numarasıyla alınacağı sistemde aktif çalışanlar hastaneye giderken yanlarında vizite kağıdı da götürmek zorunda.

Türkoğlu, ? Hastanelere yükte hafif pahada ağır olan ilaç ve tıbbi malzemeleri almamalarını tebliğ ettik. Zaten her hastane bazı ilaç ve tıbbi malzemeleri bulundurmak zorunda. Bu sisteme hastanede bulunursa vatandaş ilaç ve malzeme aramak zorunda da kalmayacak? dedi. Sistemin oturması halinde hastanede ilaç bulunmasa bile vatandaşın cebinden para çıkmadan, ?hastanede yoktur? kaşeli belgelerle ilaçları eczane ve medikal satış noktalarından temin edebileceğini dile getirdi. Ancak İstanbul'da bile çok sayıda hastanede yeterli bilgisayar ağı kurulmadığı için ilaç temininde de güçlükler yaşanıyor. Bilgisayar ağı kurulmamış hastanelerden başka hastanelere sevk edilen hastalar uzun kuyruklara neden oluyor.

Üniversiteler isyanda

Sisteme özellikle büyük üniversite hastanelerinin itiraz ettiğini belirten Türkoğlu, SGK'nın tüm hastanelere ödemelerini 120 günde bir yaptığını vurguladı. Küçük gecikmelerin yaşanabildiğini ancak ödemelerin periyodik olarak yapıldığını kaydeden Türkoğlu, ilaç ve tıbbi malzemelerin artık hastaneler tarafından karşılanmasıyla paranın hemen ödeneceğini vurguladı.

Adem Tokdemİr - Hüsniye ORAL

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber