Meclis İçtüzüğü'nde yapılacak değişiklikle, Dilekçe Komisyonu'na, gelen ihbar mektuplarını değerlendirme, yolsuzluk iddiaları hakkında suç duyurusunda bulunma ve soruşturma açma yetkisi veriliyor

Haber Giriş : 26 Mayıs 2003 08:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Meclis İçtüzüğü'nde yapılacak değişiklikle, Dilekçe Komisyonu'na, gelen ihbar mektuplarını değerlendirme, yolsuzluk iddiaları hakkında suç duyurusunda bulunma ve soruşturma açma yetkisi veriliyor.

TBMM Dilekçe Komisyonu, yolsuzluk iddialarını soruşturma yetkisiyle donatılıyor. Meclis İçtüzüğü'nde yapılacak değişiklikle, Dilekçe Komisyonu'na, gelen ihbar mektuplarını değerlendirme, yerinde inceleme yapma, soruşturma açma ve bilgi vermeyen kamu kurumları hakkında suç duyurusunda bulunma yetkisi verilecek.

TBMM Dilekçe Komisyonu Başkanı Yahya Akman, Meclis İçtüzüğü'nde değişiklik yapılarak komisyona soruşturma yetkisi getirecek bir teklif hazırladı. Komisyon üyelerinin oluru alındıktan sonra TBMM Başkanı Bülent Arınç'tan randevu alan Başkan Yahya Akman, Yeni Şafak'a konuştu.

Kendilerine çok sayıda ihbar dilekçesi geldiğini anlatan Yahya Akman, "Önemli iddiaları somut bir şekilde dile getiren bazı dilekçeler, isimsiz geldiği için işleme koyamıyoruz. İsim taşıyan ihbar mektupları için de kurumlardan bilgi istiyoruz, ancak ya bilgi verilmiyor ya da tatmin etmeyen cevaplar veriliyor. Bunun ötesine geçemiyoruz. Ancak tüzük değişikliği teklifimizle bu durum sona erecek" dedi.

DİLEKÇE KOMİSYONU'NUN YENİ YETKİLERİ
Komisyona, yerinde inceleme yetkisi verilecek. Komisyon üyeleri, ihbarları yerinde inceleyecek, araştıracak ve gerekirse soruşturma yapacak.

3071 Sayılı Dilekçe Yasası'nda da değişiklik yapılacak. Bu değişiklikle de kurumlar, Meclis'in bilgi isteğini yerine getirmek zorunda olacak. Bilgi ve belge vermekten kaçınan veya zamanında bilgi göndermeyen kurumlar hakkında suç duyurusunda bulunulacak.

Dilekçe Yasası'na özel ceza ihdasını öngören bir madde eklenecek. Bilgi vermeyen kişi ve kurumlara verilecek ceza bu maddede belirtilecek.

Mevcut yasaya göre isimsiz dilekçeler, somut bilgi ve belgelerle deolsa yolsuzluk iddiasını gündeme getiriyorsa gündeme alınmıyor. Yapılacak değişiklikle, somut bilgi ve belge taşıyan dilekçeler de işleme alınacak.
Yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber