TBMM tatil öncesi yoğun reform mesaisi yapacak

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 04 Mayıs 2008 12:27, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hükümet AB uyum yasaları ve demokratikleşme paketi için hızını artırıyor. İki ay boyunca yoğun mesai yapacak olan Meclis anayasa değişikliğinden, etik kanununa kadar pek çok konuyu gündemine alacak

Türkiye Büyük Millet Meclisi, tatile girmeden önce yoğun bir yasama trafiğine hazırlanıyor. TBMM, mesaisinin önemli bir kısmını ise AB'ye uyum kapsamında gerekli olan reform nitelikli düzenlemelere ayıracak. Bu doğrultuda, istihdam paketi, Sendikalar Kanunu değişikliği, yeni Türk Ticaret Kanun tasarısı gibi düzenlemelerin TBMM gündemine getirileceği belirtiliyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın milletvekilleriyle görüşmelerinin ardından AB reformları kapsamındaki anayasa değişikliklerini içeren bir reform paketinin TBMM gündemine getirilmesi bekleniyor.

PARTİ KAPATMA DÜZENLEMESİ ASKIDA

GEÇEN hafta yapılan Bakanlar Kurulu Toplantısı'nda bakanlara, icraat alanlarında öncelik verilmesi gereken düzenlemelerin tespit edilerek bildirilmesi istendi. Bakanlar, Pazartesi günü yapılacak kurul toplantısında çıkarılmasını istedikleri yasaların listesini Başbakan Erdoğan'a sunacaklar. Hükümet bu doğrultuda öncelikli tasarı ve teklifleri gündemine alarak TBMM'ye sevkedecek. Bu doğrultuda, demokratikleşme paketi üzerinde nihai karar verilerek gündeme alınması bekleniyor. Başbakan Erdoğan'ın partisinin milletvekilleriyle görüşmelerinin ardından netlik kazanacak olan pakete ilişkin bugüne kadar yapılan toplantılarda ağırlıklı eğilim, paketin ?AB reformları kapsamındaki Anayasa değişiklikleri' olarak gündeme getirilmesi yönünde oldu. AK Parti'nin siyasi parti kapatmalarını zorlaştıracak düzenlemeleri ise şimdilik askıya aldığı belirtiliyor.

ÖZGÜRLÜKLER GENİŞLEYECEK

Erdoğan'a sunulacak alternatifli demokratikleşme paketinde, Anayasa'nın Temel hak ve hürriyetleri düzenleyen 13 ve 14'ncü maddeleri ile kişi hak ve ödevlerini düzenleyen ikinci bölümünde değişiklikler öngörülüyor. Pakette ayrıca, TBMM'de siyasi Etik Komisyonu'nun kurulmasını öngören değişikliğin de bu paketin içerisinde yer alması bekleniyor. Düzenlemeyle; Yasa kapsamında olanlar kamuyla hiçbir ihale veya taahhüt ilişkisine giremeyecek. Milletvekili ve belediye başkan adaylarıyla siyasi partiler seçim hesabı açtıracak.

KIYMET SEZER

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber