İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Devlet Memurları Kanunu Genel Tebliği (SNo:71)

Haber Giriş : 21 Aralık 2003 07:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

BÜMKO : 115567-61/3377-4

Konu : Yürütmenin durdurulması kararı alan personelin aylık ve diğer özlük hakları hk.

Çeşitli kuruluşlardan Bakanlığımıza gönderilen yazılardan, idarece görevleri değiştirilen personel tarafından Danıştay'da açılan idari dava üzerine alınan «Yürütmenin Durdurulması kararına dayanılarak ilgililere görevden alındıkları tarihten itibaren mahrum kaldıkları aylık ve diğer özlük hakları ile ek gösterge, yan ödeme ve varsa ikramiye farklarının ödenip ödenmiyeceği konusunda duraksamaya düşüldüğü anlaşılmaktadır.

Bilindiği gibi, T.C. Anaysasının 132 nci maddesi ile 521 sayılı Danıştay Kanununun 95 inci maddesi, idarenin, Danıştay kararın uyması gerektiğini hükme bağlamıştır.

Öte yandan Danıştay 3 üncü Dairesinin Esas No : 1978/151 Karar No : 1978/199 sayılı İstişari Kararında, «Bir iptal davasında verilmiş bulunan yürütmenin durdurulması kararı da aynı niteliktedir. Yani henüz ortada bir iptal kararı bulunmadığı halde, iptali istenen idari tasarruf ve onun sonucu olan işlemleri durdurur ve bu tasarruf ve işlemleri tesisinden ve icrasından önceki hukuki durumun yürürlüğünü sağlar» denilmektedir.

Bu duruma göre, Yargı Organlarınca verilen kararların uygulanması zorunlu olup, Danıştay'ca verilen «Yürütmenin Durdurulması» kararı, ilgililerin kesin karara kadar tekrar görevlerine iadesi anlamını taşımakta olduğundan, idarelerce görevleri değiştirilen personelin görevden alındıkları tarihten itibaren mahrum kaldıkları aylık ve diğer özlük hakları ile ek gösterge, yan ödeme ve varsa ikramiye farklarının ödenmesi gerekmektedir.

Bilgileri ve gereği arz ve rica olunur.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber