Yarımağan: Ek yerleştirmede en az 100 bin kontenjan olur

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 12 Ağustos 2009 15:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, bu sene merkezi yerleştirme sonucunda boş kalan 88 bini aşkın kontenjana, kayıtlardan sonra 10-20 bin daha ekleneceği tahminiyle, "Ek yerleştirmeye en az 100 bin kontenjan için çıkılacak" dedi.

Ek yerleştirme için, tercih yapmayan adayların isterlerse başvurabileceklerine işaret eden Yarımağan, ek yerleştirme takviminin geçen yıla benzer olacağını kaydetti.

ÖSS ve YDS yerleştirme sonuçlarını değerlendiren Yarımağan, bu yıl adayların yüzde 31'inin tercih yapmadığını, bu oranın geçen yıl yüzde 25 olduğunu bildirdi. Yarımağan, şunları söyledi:

"Bu sene, tercih yapma hakkı elde ettiği halde tercih yapmayanların sayısı biraz artmış. Bunun iki nedeni olabilir. Birincisi, geçen sene sınava giren biraz değişik bir kitleydi. Son sınıf öğrencileri azdı ve çoğu eski mezunlardı. Eski mezunlar geçen yıl bir üniversiteye girmek istemiş olabilirler.

İkincisi ise, bir söylenti vardı 'meslek liseliler bu sene fazla tercih yapmayıp gelecek seneyi bekleyecekler' diye. Ben bunun etkili olmuş olabileceğini düşünüyorum."

TEMEL BİLİMLER BOŞ KALDI

Yarımağan, boş kalan kontenjanlarla ilgili şu bilgiyi verdi:

"Geçen yıl kontenjanlardaki doluluk oranları çok yükseldi ve olabildiğince az boş kontenjan kaldı. Bu sene ise evvelki sene gibi çoğaldı. Tabii kontenjan sayısı arttıkça boş oranı da artıyor. Çünkü öğrenciler artık seçici oluyorlar. Her programa ilgi göstermiyorlar. Bazı programlara ilgi çok az. Örneğin 40 kontenjanı olup da hiç yerleşmeyen program da var. Boş kontenjanlar daha çok meslek yüksekokullarında. Zaten meslek yüksekokullarında yaklaşık 62 bin boş kontenjan kaldı. Lisans programlarında ise temel bilimlerle ilgili bölümlerde boş kontenjanların daha yüksek olduğunu gördüm. Yani fizik, biyoloji gibi temel bilim programlarında boş oranı daha fazla."

Lise birincilerinin durumuna da değinen Yarımağan, bu yıl 7 bin 755 lise birincisinden bin 468'inin herhangi bir üniversiteye yerleşemediğinin anımsatılması üzerine, bu durumun bu yıla özgü olmadığını, açıkta kalan okul birincileri arasında meslek lisesi mezunlarının çoğunlukta olduğunu söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber