2 madenciye hala ulaşılamadı

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 03 Haziran 2010 13:39, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ZONGULDAK'ta meydana gelen grizu faciasının üzerinden 17 gün geçmesine rağmen, yer altındaki maden işçileri 41 yaşındaki Dursun Kartal ile 31 yaşındaki Engin Düzcük'e hala ulaşılamadı.

Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Genel Müdür Yardımcısı Mahmut Özçelik, patlamanın şiddetiyle işçilerin bulunduğu kuyu dibine giden ana yolun tamamen tahrip olduğunu ve buraya ulaşmak için önlerinde hala 300 metrelik mesafenin bulunduğunu söyledi. Özçelik, işçilere ulaşmak için süre vermenin yanlış olacağını belirtti.

Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Karadon Müessese Müdürlüğü'ne ait Karadon Yeni Servis Kuyusu'nda yerin 540 metre altında meydana gelen grizu patlamasında 2'si maden mühendisi 28 madencinin cesedi çıkarılırken, 2 işçiye hala ulaşılamadı. TTK'ya bağlı kurtarma ekipleri, Gelik İşletme Müdürlüğü'ne ait 75'inci Yıl Cumhuriyet Kuyusu'ndan yer altına girerek patlamanın meydana geldiği bölüme ulaşmak için göçük açma çalışmalarını sürdürüyor. Patlamanın olduğu kuyudan ise şartların ağırlaşması ve riskin artması nedeniyle çalışma yapılamıyor.

YENİ BİR KAZA OLURSA HESABINI VEREMEYİZ

TTK Genel Müdür Yardımcısı Mahmut Özçelik, kurtarma ekiplerinin 4 vardiya halinde çalışmaya devam ettiğini belirterek, ?Patlamanın şiddetiyle, işçilerin bulunduğu kuyu dibine giden ana yol tamamen tahrip olmuş. Göçük derken insanlar 2 metrelik bir yer olduğunu sanıyor. Öyle değil. Daha önce açık olan, demir ve ahşap bağlarla tahkimatı yapılan tavan kısmı muazzam oynamış. Arkadaşlar bir taraftan ortadaki büyük kayaları, taşı, toprağı temizliyor, bir taraftan da bozulan tahkimatı yapıyor. Bu arada tavan bölümü de sürekli hareket halinde. Ağaçlarla burayı tutmaya çalışıyorlar. Demir bağ yapıyorlar. Çok zor bir iş. Geçen 6-7 bağ yaptık. Tavandan gelen büyük taşlar yaptığımız yeri göçertti. Az kalsın arkadaşlar altında kalıyordu. Adım adım, çok yavaş ilerliyoruz. Çünkü yeni bir kaza olursa hesabını veremeyiz? dedi.

Şu anda kurtarma ekipleriyle patlamanın olduğu yer arasındaki mesafenin yaklaşık 300 metre olduğunu kaydeden Özçelik, ?Ancak bu bölümün tamamı kapalı değil. Açık olan yerler de var. Ama bozuk olan yerin de ne kadar olduğunu tam olarak bilemiyoruz. O yüzden arkadaşlarımıza ulaşmak için süre vermemiz de yanlış olur. Biz en kısa sürede arkadaşlarımıza ulaşmak için gece gündüz, 4 vardiya halinde, 5 dakika bile ara vermeden çalışıyoruz? diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber