Sözleşmeli öğretmenin eş durumu özründen kazandığı mahkeme kararı

Milli Eğitim Bakanlığı geçen yıl, Bakan Çubukçu döneminde, usulsüz bir şekilde sözleşmeli öğretmen görevlendirmesi yapmıştı. Bakanlığa ulaşan bir kaç sözleşmeli öğretmenin, eş durumundan görev yerleri değiştirilmişti. Bu uygulama sonrası sendikalar bakanlığa başvurmuş ev aldıkları cevap sonrasında başka sözleşmeli öğretmenler için de dava açmıştı. Açılan ilk dava kazanılmıştır.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 14 Haziran 2010 11:57, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

2009 Ağustos dönemi özür durumu atamaları sırasında hizmet puanı yetersizliği nedeniyle özür durumuna bağlı atamaları gerçekleştirilmeyen sözleşmeli öğretmenlerin atamalarının atama döneminin bitmesinden sonra; T.B.'nin Batman'ın Beşiri ilçesinde görev yaparken, Ankara'nın Çubuk ilçesi Akkuzulu İlköğretim Okuluna; D.A.'nın Şırnak Merkezinde görev yaparken, Ankara'nın Akyurt ilçesine; S.D.'nin Batman'ın Beşir ilçesinde görev yaparken, Ankara'nın Haymana ilçesine; G.D.'nin Mardin Derik ilçesinde görev yaparken, Ankara'nın Nallıhan ilçesine; D.G.'nin Hakkâri'nin Yüksekova ilçesinde görev yaparken, Ankara'nın Sincan ilçesine ve S.A.'nın Şırnak Merkezinde görev yaparken, Ankara'nın Kızılcahamam ilçesine atandıkları yönündeki iddiaların doğru olup olmadığını ve söz konusu yer değiştirmeler gerçekleştiyse; bu kişileri sıra bekleyen binlerce kadrolu veya sözleşmeli öğretmenden ayıran hususların neler olduğunu, bu kişilerin atanma şekillerini, tarihlerini, gerekçelerini ve hangi yönetmelik ve kılavuz hükümleri uyarınca atama yapıldığını Anadolu Eğitim Sendikası (AES) ve Türk Eğitim Sen Milli Eğitim Bakanlığı'na sormuşlardı.

Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü, söz konusu bilgi isteğinin değerlendirilebilmesi için adı geçen öğretmenlerin sendikaya üye olduğuna dair üyelik belgelerinin gönderilmesini istemişti. Bakanlığın, bilgi vermeden önce bu kişilerin sendikalara üye olup olmadıklarını sorması, soruya soruyla, üstelik anlaşılamayan bir soruyla karşılık vermesi sendikalarca manidar bulunmuştu.

Adı geçen sözleşmeli öğretmenlerden birisinin Anadolu Eğitim Sendikası (AES) üyesi olması nedeniyle üyelik formu ile birlikte tekrar sorulması üzerine Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü 19.01.20010 tarih ve 3245 sayılı yazı ile;

Atama dönemi dışında, hizmet puanına bakmadan, başvuru almadan sözleşmeli öğretmenin eş durumu özür grubundan yer değiştirmesini yaptığını kabul etmişti.

Bu olay üzerine Anadolu Eğitim Sendikası (AES) Milli Eğitim Bakanlığından; Personel Genel Müdürlüğü'nün Sayın S.A'nın Şırnak Merkezden atama dönemi dışında ve 37 puanla Ankara Kızılcahamam'a yapılan atamasını meşru kılan yazınızda (yukarıdaki yazı) ilgi tutulan; a, b, ve c maddeleri ve T.C. Anayasası'nın eşitlik ilkesi gereğince Sayın Funda ÖZTALAY'ın eş durumu nedeniyle Kayseri İli'nde sınıf öğretmenlerine ilan edilen ve halen boş olan okullardan birine atanmasını talep etmişti. Bu talebe istinaden Personel Genel Müdürlüğü tarafından yazılan aşağıdaki yazıda özür gurubu atamalarının hizmet puan üstünlüğüne göre yapıldığı belirtilmişti.

Burada dikkat ederseniz Personel Genel Müdürlüğü ilk yazısında hizmet puanı üstünlüğünden bahsetmemektedir.

Bu gelişmeler üzerine açılan idari davada Erzurum 2. İdare Mahkemesi, aile birliğinin korunmasının Anayasanın 41.maddesine göre anayasal bir zorunluluk olmasından hareketle sözleşmeli öğretmenin eş durumu özründen yer değiştirmesine onay vererek sözleşmeli öğretmenin eş durumundaki çifte standardına dur demiştir.

Bu dava; sözleşmeli öğretmenlerin eş durumu özür grubu atamalarında ilk kazanılan dava olma özelliğin yanı sıra önümüzdeki günlerde yapılacak sözleşmeli öğretmenlerin özür grubu atamalarında emsal teşkil edecek, eş durumu özür grubundan ataması yapılmayan sözleşmeli öğretmenlerin verecekleri dilekçelerin reddi üzerine açacakları davalara konu olacaktır.

Milli Eğitim Bakanlığının, Öğretmenlerinin Atama Ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinin ?Atama yapılacak eğitim kurumlarının duyurulması? başlıklı 45 maddesi 1. fıkrası ?(1) Özür durumuna bağlı yer değiştirmelerde, öğretmenlerin özür gereklerinin karşılanabilmesi bakımından öğretmen ihtiyacı bulunan eğitim kurumlarının tamamı il millî eğitim müdürlüklerince elektronik başvuru sayfasına yansıtılır.? hükümleri ile kadrolu öğretmenlere tanıdığı özür grubundan tüm kontenjanların ilan edilmesi hakkını sözleşmeli öğretmenlere de tanıması şimdiden açılacak davaların önüne geçecek aileleri kavuşturacaktır.

Bakanlıktan beklenen de budur. Birkaç kişin özel gayretleriyle bakanlık yetkililerine ulaşıp yer değiştirmelerini sağlaması onları mutlu etmiş fakat geride 70 bin sözleşmeli öğretmen içinde buluşmayı bekleyen binlerce aileyi ise perişan etmiştir. Bakanlık bu uygulamasına son vermeli sözleşmeli öğretmenlere de özür gurubundan tüm kontenjanları açık ilan etmeli ve il emri getirmelidir.

Ahmet Kandemir
Memurlar.net Öğretmenler Bölüm Sorumlusu

İşte sözleşmeli öğretmenin eş durumu özründen kazandığı mahkeme kararı

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber