Bütçe kanunu copy paste olmamalı ve iki zaruri değişiklik yapılmalı

2011 yılı Bütçe Kanunu Tasarısı, Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanmış, Bakanlar Kurulunca Meclise sevk edilmiştir. Ancak kanunun, kadroların kullanıma ilişkin bölümleri yıllardır hep aynıdır. Örneğin, bir önceki yıl boşalan kadroların yüzde 50'sine atama yapılacağı yönündeki hüküm geçen yılın bütçe kanunundan aynen kopyalanmıştır. Bütçe Kanun tasarısı bugünden itibaren Meclis Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşülecek olup, yıllardır copy paste ile kanunlara konan ve sözleşmeli personel istihdamını yaygılaştıran bu maddenin kaldırılması yönünde Sayın vekillerin katkısını bekliyoruz.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 26 Kasım 2010 12:09, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

BÜTÇE KANUNU TASARISININ 22. MADDESİNİN BİRİNCİ FIKRASI

"13/12/1983 tarihli ve 190 sayılı Genel Kadro ve Usulü Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 2 nci maddesinde belirtilen kamu idare, kurum ve kuruluşları; serbest memur kadrolarına 2010 yılında emeklilik, ölüm, istifa veya nakil sonucu ayrılan memur sayısının yüzde 50'sini geçmeyecek şekilde açıktan veya diğer kamu idare, kurum ve kuruluşlarından nakil suretiyle atama yapabilir. Bu sınırlar içinde memur ihtiyacını karşılayamayacak söz konusu idare, kurum ve kuruluşlardan yükseköğretim kurumları için ilave 4.000 adet, diğerleri için ilave 21.000 adet atama izni verilebilir."

Sadece bu hükümden dolayı kamu kurumları, bir önceki yıl boşalan kadroları kadar dahi memur alamamaktadır. Ülkemizin ekonomik durumunun düzeldiği belirtilmektedir. Bu nedenle 8 yıl önceki işlemlerle hala kamu yönetimi sürdürülmemelidir. Yukarıda yer verilen hükümden dolayı kamuya personel alımı sınırlı hale gelmemektedir. Memur yerine sözleşmeli personel alımı yapılmaktadır. Sözleşmeli personelin ise ne görevde yükselme hakkı, ne yurt dışı hakkı, ne de aylıksız izin hakkı bulunmaktadır.

Maliye Bakanlığının diretmiş olduğu bu hüküm nedeniyle şuan kamuda çok ciddi sorunlar yaşanmaktadır.

Maddede yer alan yüzde 50 sınırlamasının kaldırılması sorunların çözümüne önemli katkı sağlayacaktır.

ÖĞRETMEN ALIMI 2. FIKRA KAPSAMINA ALINMALI

Milli Eğitim Bakanı, daha önce yaptığı açıklamada, 2011 yılında 55 bin kadrolu öğretmen alacaklarını, sözleşmeli öğretmen almayacaklarını belirtmiştir. Bütçe Kanununun yukarıdaki hükmü gereğince MEB 2011 yılında ancak 20 bin civarında öğretmen atayabilmektedir. Kalan 35 bin kadro için 2011 yılında ayrıca kanun çıkarılması gerekecektir. Meclisin boş yere uğraşmaması için, öğretmen alımına dair düzenlemenin 22. maddeninin 2. fıkrası kapsamına alınması uygun olacaktır. Bu halde 2. bir kanun çıkarılmasına gerek kalmayacak ve Meclis boş yere çalıştırılmayacaktır.

22. maddenin 2. fıkrası şu şekilde olmalıdır:

"(2) Hakimlik ve savcılık meslekleri ile bu meslekten sayılan görevlere ve Tıpta ve Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Yönetmeliği uyarınca asistan kadrolarına yapılacak atamalar, Milli Eğitim Bakanlığındaki öğretmen kadrolarına, Maliye Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Gelir İdaresi Başkanlığı ve Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığında münhasıran vergi ve sosyal güvenlik alanlarında istihdam edilecek yardımcı, stajyer ve kontrol memuru kadrolarına yapılacak atamalar, 657 sayılı Kanunun 53 üncü maddesine göre yapılacak özürlü personel atamaları, 27/7/1967 tarihli ve 926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu kapsamında veya diğer ilgili mevzuata göre yapılacak askeri personel atamaları, emniyet hizmetleri sınıfında bulunan kadrolara yapılacak atamalar, 12/4/1991 tarihli ve 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanununun ek 1 inci maddesi ve 24/5/1983 tarihli ve 2828 sayılı Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Kanununun ek 1 inci maddesi uyarınca yapılacak atamalar ile 24/11/1994 tarihli ve 4046 sayılı Özelleştirme Uygulamaları Hakkında Kanunun 22 nci maddesi ve 4/2/1924 tarihli ve 406 sayılı Telgraf ve Telefon Kanununun ek 29 uncu maddesi uyarınca yapılacak personel nakilleri birinci fıkrada yer alan sınırlamalara tâbi değildir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber