Adalet Bakanlığı'ndan Deniz Feneri açıklaması/ Video

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 03 Ocak 2011 11:28, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Basın yayın organlarında, Deniz Feneri adıyla bilinen soruşturmayı yürüten Cumhuriyet savcılarının dosyalarda inceleme yapmak amacıyla Almanya'ya gönderilmelerinin 2 yılı aşkın süre geciktirildiğine yönelik haber ve yorumların yer alması nedeniyle aşağıdaki açıklamaya gerek görülmüştür.

Almanya'da görülen Deniz Feneri e. V. davasının Türkiye uzantısıyla ilgili soruşturma Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülmektedir. Bu soruşturma sürecinde Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı ile Alman adli makamları arasında çok sayıda karşılıklı adli yardım yazışması yapılmıştır.

Adalet Bakanlığının iki ülke adli makamları arasındaki adli yardım taleplerinin ilgili mercilere ulaştırılmasına aracılık etmek dışında hiçbir görev ve yetkisi bulunmamaktadır. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın Alman adli makamlarına yönelik talep ve yazıları geciktirilmeksizin Almanya'ya ulaştırıldığı gibi Almanya'dan gelen yazılar da aynı şekilde bekletilmeksizin Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilmiştir. Almanya'dan gelmesi geciken bazı evrak ve dosyaların gönderilmesinin hızlandırılması için Bakanlığımızca zaman zaman tekit yazıları da yazılmıştır.

Cumhuriyet savcılarının inceleme yapmak ve delil toplamak üzere Almanya'ya gitmelerinin gecikmesinde de Adalet Bakanlığının herhangi bir rolü bulunmamaktadır. Ceza İşlerinde Karşılıklı Adli Yardım Sözleşmesi uyarınca Cumhuriyet savcılarının Almanya'ya gidebilmeleri için Alman adli makamlarından tarih bildirilmesi beklenmiştir. Almanya'nın Ankara Büyükelçiliğinden, 28 Aralık 2010 tarihinde, soruşturmayı yürüten Ankara Cumhuriyet Savcılığına faksla bir yazı gönderilerek Cumhuriyet savcılarının 5-14 Ocak 2011 tarihleri arasında Almanya'da dosya inceleyebilecekleri ve tanık dinleyebilecekleri bildirilmiştir.

Bunun üzerine üç Cumhuriyet savcısının, bir tercüman ve bir bilgisayar teknisyeniyle birlikte 3 Ocak 2011 Pazartesi günü Almanya'ya gitme talepleri, 30 Aralık 2010 tarihli ?Bakanlık oluru?yla onaylanmıştır.

Görüldüğü gibi soruşturma süreci ve Cumhuriyet savcılarının Almanya'ya gönderilmesi konusunda Adalet Bakanlığının engelleme ve geciktirme gibi bir tutumu kesinlikle söz konusu değildir.

Kamuoyuna saygı ile duyurulur.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber