Engellilerden Meclis önünde torba tasarı eylemi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 06 Ocak 2011 13:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bir grup engelli, Meclis'te görüşülen 'Torba Tasarı'dan engellilere yönelik maddenin çıkarılması için eylem yaptı.

Meclis'in Çankaya kapısı önünde toplanan grup adına, Braille alfabesi ile yazılmış basın açıklamasını okuyan görme engelli, Ankara Barosu Engelliler Kurulu Başkanı ve Evrensel Görme Özürlüler Derneği Genel Sekreteri Olgun Yılmaz, tasarının 64. maddesinin, özürlülerin aleyhine ayrımcılık oluşturduğunu ve tasarıdan çıkarılması konunda, TBMM'de dün akşam fikir birliğine varıldığını ancak bu durumun henüz kesinleşmediğini söyledi.

''64. maddenin, sadece Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer ile milletvekili Lokman Ayva arasındaki bir anlaşmazlık olarak değil, tüm engellilerin sorunu olarak algılanmasını'' isteyen Yılmaz, Eylül 2009 verilerine göre, özel ve kamu iş yerlerinde engelli kotası gereğince çalıştırılması gereken kadroların 21 bin 38'inin boş olduğunu bildirdi. 12 Eylülde gerçekleştirilen referandumla Anayasada yapılan değişiklikle, engellilerin toplumsal eşitliğe kavuşmalarının hedeflendiğini anımsatan Yılmaz, ''Engelliler Anayasadaki yeni düzenleme çerçevesinde, yasalarda pozitif ayrımcılık düzenlemeleri yapılmasını beklerken 'Torba Tasarı' ile İş Kanunu'nda yapılmak istenilen değişiklik, engellilerin istihdam alanında yaşadığı ayrımcılığı ve eşitsizliği derinleştirecek niteliktedir'' diye konuştu.

Yasanın ilgili maddesinin yürürlüğe girmesi halinde, engelli çalışma kampları oluşacağını, engellilerin kazançlarında asgari ücretin standart hale geleceğini, engelli çalıştırmak istemeyen iş verenler için yeni bir kaçış yolu yaratılacağını, hükümlere uymayan iş verene uygulanacak müeyyidelerin muğlak hale geleceği savunan Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Hükümeti tasarının 64. maddesini geri çekmeye ve Türkiye'nin taraf olduğu Birleşmiş Milletler Engelli Hakları Sözleşmesine uygun düzenlemeleri, vakit geçirmeden yerine getirmeye, TBMM'yi, engellilerle ilgili düzenlemeler konusunda engellilerin ve engelli sivil toplum örgütlerinin etkin katılımını sağlamaya, milletvekillerini torba tasarının 64. maddesini oy birliğiyle reddetmeye çağırıyoruz.''

Yılmaz'ın, 72 sivil toplum örgütünün imzasının bulunduğu bildiren açıklamayı okumasının ardından, eyleme katılan engelliler yasanın ilgili maddesini alkışlarla protesto etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber