Rüşvet baskınında 'rüşvet' önerisi: Polise biraz para ver, giderler

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 10 Ocak 2011 07:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Tamer OSKAY - Ferit ZENGİN

Gümrük kaçakçılığına göz yummakla suçlananlardan Hayrettin E.'nin evini basan polislere de eşi aracılığıyla rüşvet verdirmek istediği ortaya çıktı. Zanlının bu pervasızca sözleri teknik takibe takıldı

İstanbul Mali Şube polisi tarafından düzenlenen rüşvet operasyonunda gözaltına alınan Atatürk Havalimanı Gümrük Müdürlüğü Kargo Terminal Müdürü Hayrettin E.'nin yakalanmadan önce yaptığı son telefon konuşması pervasızlığını gözler önüne serdi. Hayrettin E.'nin, evini polis bastığını haber veren eşine, "Biraz para ver, giderler" dediği telefon dinlemesine takıldı. İstanbul Gümrük ve Muhafaza Başmüdürü Lütfi Ekinci'ye uzanan operasyon için Mali Şube polisi geçtiğimiz cuma günü Başbakan Erdoğan'ın talimatıyla düğmeye basmıştı. Operasyonda listedeki adreslere eş zamanlı baskınlar düzenlendi. O adreslerden biri de milyonluk rüşveti organize ettiği ileri sürülen Gümrük Müdürü Hayrettin E.'nin eviydi. Polisin baskını sırasında Hayrettin E., İstanbul Atatürk Havalimanı'ndaki görev yerindeydi. Evde bulunan eşi telefonla Hayrettin E.'yi arayarak "polislerin eve geldiğini ve kendisini sorduğunu" söyledi. Bunun üzerine Hayrettin E.'nin de eşine telefonda " Sorun yok. Sıkıntı yapma. Polislere biraz para ver, giderler" dediği telefon takibi kayıtlarına girdi.

20 BİN TL İLE YAKALANDI

Polise eşi aracılığıyla rüşvet vermek isteyen Hayrettin E., İstanbul Atatürk Havalimanı'ndaki görev yerinde gözaltına alındı. Polisin incelemesinde Hayrettin E'nin eşinin kendisini arayıp polislerin geldiğini haber vermesinden hemen sonra bu duruma aldırmayarak "Çantacı" diye tabir ettikleri rüşvet dağıtan gümrük müşavirlerinden para aldığı görüntülü olarak tespit edildi. Hayrettin E., tahsilat günü olan cuma günü kendisine yapılan ödemeden kısa süre sonra içinde 20 bin liranın bulunduğu zarfla birlikte gözaltına alınmıştı. İstanbul Gümrük Muhafaza Başmüdürü Lütfü Ekinci'nin bilgisi dahilinde yapıldığı öne sürülen rüşvet ve yolsuzlukla şimdiye kadar devletin 200 milyon TL zarara uğratıldığı belirlendi.

HAVUZA 4 KOLDAN PARA

İddiaya göre, rüşvet havuzu 4 koldan doluyordu: Antrepo yetkilileri ve çalışanlarından gelen, gümrük müşavirleri ve çalışanlarından gelen, kaçakçılık yapan şirketlerden gelen, muayene ve muhafaza memurları aracılığıyla gelen rüşvetler. Başmüdür Ekinci'nin 2009'da İl Emniyet Müdür Yardımcısını ziyaret ederek gümrüklerdeki kaçakçılıkla mücadele konusunda akıl danışıp yardım istediği, ancak geçen ekimde bir restoranda gümrük memuru M.A.K.'den 6 bin dolar alırken kameraya kaydedildiği öğrenildi. Gümrük Kaçakçılık Narkotik Şube Müdürü Coşkun C.'nin de ekibini "Polis hepimizi dinliyor ve kameraya alıyor" diye uyardığı öne sürüldü. Rüşvet ve yolsuzluğu soruşturan müfettişler Muhammet Ali Baylan ve Murat Kahraman, 4 sayfalık raporu geçen ağustosta savcılığa verdi. Raporda Gümrüklerden Sorumlu Devlet Bakanı Hayati Yazıcı'nın da şikayetçi olduğu belirtildi.

Sorguları devam ediyor

İstanbul Mali Şube polisi 6 aylık çalışma sonucunda merkezi Atatürk Havalimanı Gümrüğü olmak üzere İstanbul'da bir çok gümrük çalışanına yönelik düzenlediği operasyonda 24'ü gümrük çalışanı 10'u da gümrük müşaviri olmak üzere 34 kişiyi gözaltına aldı. Poliste sorgulanan zanlıların yarın adliyeye sevk edilmeleri bekleniyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber