Yeni yılın ilk zammı benzine geldi, şimdi sırada motorin var

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 14 Ocak 2011 07:15, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) yetkilileri, akaryakıtta artış eğiliminin önümüzdeki günlerde sürebileceği uyarısında bulundu.

Deniz ÇİÇEK / ANKARA

Yetkililer, dünyada ham petrol varil fiyatının 93 dolar seviyelerinden, 98 dolara doğru çıktığına ve TÜPRAŞ'ın Akdeniz Cenova Borsası'ndan aldığı ürün fiyatlarının, tonda 841 dolardan 893 dolara ulaştığına işaret ettiler. AKŞAM'a konuşan EPDK yetkilileri, ?Maliyetler artıyor, ürün fiyatları da buna paralel olarak artacak' değerlendirmesinde bulundular.

20 KURUŞ ARTIŞ

Yetkililer, TÜPRAŞ'ın motorin alım fiyatının son birkaç gün içinde 7 kuruşa yakın arttığına ve bunun henüz motorin fiyatlarına yansımadığına dikkat çekerek, 'Önümüzdeki günlerde motorinde de yeni bir zammın gelmesi muhtemeldir' dediler. Son bir ay içinde akaryakıta 3 defada yaklaşık 20 kuruşa varan zam tüketicilerin büyük tepkisini toplarken döviz kuru ve petrol fiyatlarındaki artış eğilimi yeni zamları gündeme getiriyor. Yetkililer önümüzdeki dönemde artış eğiliminin süreceğine dikkat çekiyorlar.

TAVAN FİYAT GÜNDEMDE

Akaryakıtta dağıtıcı ve bayi paylarını sınırlandırmaya yönelik tavan fiyat uygulanması da gündemde. Bu konuda geçtiğimiz haftalarda Devlet Bakanı Ali Babacan ilgili bürokratlarla bir toplantı yapmış ve ardından Babacan ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 'Dağıtıcı ve bayi payları Avrupa'nın üstünde. Bu böyle devam ederse müdahale gündeme gelebilir' şeklinde açıklama yapmıştı.

Son söz Başbakan'da

AKŞAM'a konuşan bir sektör temsilcisi 'Tavan fiyatta karar merci kanunen EPDK. Ancak Başbakan'ın kararı belli olmadan EPDK'nın bir tavan kararı vereceğini sanmıyoruz. Son bir aydır akaryakıta tavan fiyat getirilip dağıtıcı ve bayi paylarının yarı yarıya azaltılacağı yönündeki yorumlardan dolayı büyük bir tedirginlik yaşıyoruz. Bu sektörü son derece olumsuz etkiler' diye konuştu.

Devlet küçük bir kalem oynatsa %7 ucuzlar...

TÜKETİCİLER Birliği Başkan Yardımcısı Mustafa Dinç, benzine yapılan son zammın kendilerini çok şaşırttığını belirterek, 'Akaryakıt sektöründeki bariz kartel oluşumu dağıtılmadan benzinin ucuzlaması çok zor. Devlet verginin vergisinden küçük bir kalem oynatmayla vazgeçse, benzin bir günde yüzde 7 ucuzlar' dedi. Türkiye'deki benzin fiyatının yüksekliğine genel olarak bakışlarının bilindiğini ifade eden Dinç, akaryakıtın devletin şuan çok önemli gelir kapısı olduğunu, devletin kısa vadede bundan tamamen vazgeçmesi gibi bir durumun beklenemeyeceğini dile getirdi.

The Sun vergi için İngiltere'de imza kampanyası başlattı

ULUSLARARASI piyasalarda yüksek seyreden petrol fiyatları sadece Türkiye'de değil, gelişmiş ülkelerde de benzin fiyatlarını yukarıya çekti. Bunların başında da İngiltere var. 2008'den bu yana benzindeki vergiyi 5 kez artıran hükümet 6'ncı için 1 Nisan'ı beklerken, ulusal gazetelerden karara tepki geldi. The Sun, petrol fiyatlarına savaş açtığını açıklarken, vergilerin indirilmesi için imza kampanyası başlattı. İngiltere'de benzinin litresi 1.30 sterlin yani 3.1 TL civarında

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber