Öğretmene promosyon fırçası

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 17 Ocak 2011 10:03, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

İstanbul'da bir ilçe de 27.08.2008 de banka promosyon anlaşması imzalanır. Anlaşma 31.12.2012 tarihine kadar geçerli olacaktır. Banka adı: İş Bankası.

Anlaşmada bundan sonraki süreçte bu anlaşmaya katılacak olan yani diğer bankalarla sözleşmeleri biten kurumların da aynı şartlara dahil olacağı belirtilir. Anlaşma için toplanan komisyon o gün geçerli olan başbakanlığın 2007/21 nolu genelgesine göre işlem yapar ve %25'i okullara %75'i de öğretmenlere ödenmek üzere imzalar atılır. 2007/21 nolu genelgenin ilgili hükmü ?4- Yapılan protokoller uyarınca, banka tarafından verilecek promosyon miktarının tamamının personele dağıtılması genel ilke olarak benimsenmekle birlikte, toplam miktarın üçte birini geçmemek üzere Komisyonca belirlenecek tutar, birim personelinin ihtiyaçları doğrultusunda kullanılmak üzere ayrılabilecektir.? şeklindedir.

Okullardan bir tanesinin eski banka ile sözleşmesi 31.12.2010 da bitmiştir. Bu durumda bu okul da İş Bankası ile çalışmaya başlayacak olmasına rağmen promosyonu öğretmenlere ödenmeyeceği bilgisini alırlar. 49 öğretmen evet 1-2 değil tam 49 öğretmen silsisle atlamayarak okullarına dilekçe verirler. Dilekçelerinde promosyonların tamamının başbakanlığın 2007/21 nolu genelgede 2010/17 nolu genelge ile yaptığı değişiklik gereği kendi hesaplarına yatırılmasını talep ederler. Okul müdürlüğü de çözümlemeye yetkili makam olmadığından dilekçeleri İlçe Milli Eğitim müdürlüğüne gönderir. Dilekçeler incelendiğinde tamamen gayet düzgün bir üslupla açık ve net olarak taleplerini belirten bir dilekçedir. Örneği de aşağıda vardır.

Buraya kadar bize göre ne hukuken ne teamüllere göre ne de vicdanen bir sorun yoktur. Sorun İlçe Milli Eğitim Müdürünün cevabi yazısı ile başlamaktadır.

İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünce yazılan yazıda;

??

Yeni kurulan ? İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı okulların maaşlarını ve ücretlerini almak üzere başbakanlık makamının 2007/21 sayılı Genelgesi doğrultusunda 28/08/2008 tarihli komisyon kararı ile 31.12.2012 tarihinde kadar İş Bankası ? şubesinin 27/08/2008 tarih ve 669 sayılı teklifi diğer banka tekliflerinden uygun görülerek adı geçen bankayla okulların kademeli olarak maaş ödemelerine geçilmesi hususunda anlaşma sağlanmıştır. Anlaşma şartları gereği ve anlaşma tarihindeki genelge doğrultusunda promosyonların %75'i şahıslara, %25'i kurumlara ödenmesi kararlaştırıldığı ??? halde Milli Eğitim müdürlüğümüz bugüne kadar promosyon kesintilerini öğretmenlerin fiziki mekanlarını ve okul ortamlarını özellikle öğretmenler odasını donatılması amacıyla tamamını okullara aktarmıştır.

Dilekçe sahibi öğretmenlerin 2008 yılındaki anlaşma ve komisyon kararını anlamaktan yoksun olarak 2010/17 sayılı Genelge gereği, promosyon talep etmeleri öğretmen bilgi, donanım ve tecrübesi bakımından büyük bir eksiklikleri olduğu ortaya çıkmaktadır. Üstelik 2010/17 sayılı genelgenin son cümlesinde ?Genelgenin yayımlanmasından sonra düzenlenecek protokollerin ?-BANKA TARAFINDAN VERİLECEK PROMOSYON MİKTARININ TAMAMI PERSONELE DAĞITILACAKTIR- buna uygun olarak düzenlenmesi emredilmiştir.

İdaremizi meşgul edecek gereksiz yazışmalara neden olan benzer davranışlardan sakınılarak öğretmen vakarına yakışan hak ve talepler dışında yazışma yapılmaması ve konunun ilgililere imza karşılığı tebliğini rica ederim.?

??? işareti koyduğumuz yere kadar olan bölümde Kademeli olarak ifadesi hariç hiçbir sorun yoktur. Komisyon kararını vermiştir ve promosyonların %75'i öğretmenlere %25' de okullara dağıtılacaktır. Bundan sonraki bölümde ise;

Başbakanlık genelgesine doğal olarak hukuki norma karşı gelme, hakaret ve tehdit vardır. Bu cümleler sayın müdürden çok oturduğu koltuğa yakışmamıştır.

Öncelikle söyleyelim ki Müdür beyin, sayın başbakan yazılı yetki vermediği sürece onun genelgesine aykırı hareket etme lüksü yoktur. Burada hukuka aykırı bir durum vardır.

Öğretmenin bilgi, donanım ve tecrübe bakımından büyük bir eksiklikten bahsetmek çok büyük bir iddiadır. Söz konusu olan tek değil 49 öğretmendir. Bu cümleler gerçekten makamın gereğine yakışmamıştır.

Son bir cümle; ?İdaremizi meşgul edecek gereksiz yazışmalara neden olan benzer davranışlardan sakınılarak öğretmen vakarına yakışan hak ve talepler dışında yazışma yapılmaması?

Öğretmen haklı bir talepte bulunmuştur. Haksız bir talepte de bulunsa verilecek cevap bu şekilde olamaz. Kaldı ki öğretmenlerin dilekçelerini incelediğimizde idareyi meşgul edecek bir durum olmadığı gibi öğretmen vakarına yakışmayan bir durum da yoktur. Burada kullanılan öğretmen vakarına yakışmayan cümlesi gerek 657 sayılı kanunda gerekse 1702 sayılı kanunda disiplin cezası gerektiren bir hükümdür. Bu cümle ile öğretmenler tehdit mi edilmektedir? Bu tehdit ve hakaret içeren resmi yazının yöneticilik vakarına ne kadar yakıştığının takdirini kamuoyuna bırakırken kendisinin öğretmenlikten geldiğini hatırlamasını istiyoruz?

Saygılarımla?

Maksut BALMUK

Eğitim Yöneticisi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber