Mobilya sektörü, bu yıl 30 bin kişiye daha iş sağlayacak

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 25 Ocak 2011 14:57, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Mobilya Sanayicileri Derneği (MOSDER) Başkanı Ramazan Davulcuoğlu, mobilya sektörünün yan sanayi ile birlikte toplam 500 bin kişiyi istihdam ettiğini söyledi. Davulcoğlu, sayının 2011'de yüzde 5 artacağını, dolayısıyla 25-30 bin kişiye daha iş kapısı açacaklarını ifade etti.

MOSDER yönetimi, bir basın toplantısı düzenleyerek 7. İstanbul Mobilya Fuarı'nın (İMOB 2011) tanıttı. Sektörün 2010 değerlendirmesinin yanı sıra 2011 öngörülerinin de açıklandığı toplantıya; derneğin başkanlığını yürüten Alfemo Genel Müdürü Ramazan Davulcuoğlu ile birlikte İstikbal markasının sahibi Boydak Holding Yönetim Kurulu Üyesi Bekir Boydak, Doğtaş Mobilya Genel Müdürü İsmail Doğan ile E Uluslararası Fuarcılık (EUF) Yönetim Kurulu Üyesi Tuğber Yaşa da katıldı.

Açılış konuşmasını yapan Ramazan Davulcuoğlu, mobilya sektörünün geçen sene 8 milyar dolar ciro yaptığını bildirdi. "Dünyanın 173 ülkesine ihracat yapıyoruz. Yan sanayi ile birlikte 500 bin insanımıza istihdam yaratıyoruz. Yani cari açık vermeyen istihdam dostu bir sektörüz." dedi. İhracat ve satış oranları bağlamında 2011 öngörülerini de paylaşan Davulcuoğlu, şunları kaydetti:

"Yeni yılda yüzde 10 pazar büyümesi bekliyoruz. Bu 8,8 milyar dolarlık ciroya tekabül ediyor. İhracatta yüzde 20 büyüme hedefliyoruz. Bakın bugün tasarımcılarımız özgün ürünleriyle göz dolduruyor. İtalya'ya bile ihracat yapar konuma geldik. Orada kalıcı hale geldik. Çin fuarına iki senedir katılıyoruz. Sonuç itibari ile ülkemiz mobilya sektörü dünya vitrinine çıkıyor. Tabiatıyla biz de sektör olarak gerekenleri yapacağız. Mobilya sektörünün tanıtımına önem veriyoruz. Yakında bir tanıtım kampanyasını hayata geçireceğiz. Tasarımlarımızı, özgün yanlarımızı ortaya koyup, ürünlerimizi dünyaya sunacağız. Ülkelere kendimizi, yapabileceklerimizi anlatacağız."

Sözü İMOB 2011'e getiren MOSDER Başkanı, fuara 100 bin ziyaretçinin gelmesini beklediklerini dile getirdi. Bunların 10 binini yabancı satın almacıların oluşturacağını aktardı. Mobilya sektörünün önde gelen firmalarından Alfemo'nun da genel müdürlüğünü yürüten Ramazan Davulcuoğlu, fuar dâhilinde tasarım yarışmaları da yapmak istediklerini açıkladı.

Gazetecilerin emtia fiyatlarında görülen artışın mobilya sektörüne yansımalarını sorması üzerine Davulcuoğlu, "Hem Türkiye hem de dünya emtia fiyatlarında yani pamuk ve demir-çelik ürünlerinde görülen artıştan olumsuz etkilendi. Mobilya sektörü de bundan nasibini aldı. Biz, önlemler adına elimizden geleni yapıyoruz." dedi.

"2011'de kaç kişiye istihdam sağlayacaksınız, girmek istediğiniz yeni pazarlar var mı?" sorularına ise MOSDER Başkanı, "Yüzde 10'luk bir büyüme bekliyoruz. İstihdamı da buna bağlı olarak yüzde 5 artıracağız. Dolayısıyla 25- 30 bin insanımıza istihdam yaratabiliriz. Pazar noktasında Avrupa'nın yanında Ortadoğu ve Kuzey Afrika'yı önemli görüyoruz. Gelecek yıl Rusya ve Nijerya'ya açılacağız. İlk yarıda birine ikinci yarıda diğerine gideceğiz." cevabını verdi.

Davulcuoğlu, seçim sürecinin mobilya sektörüne yansımasıyla ilgili soruya da şöyle karşılık verdi: "Dünya genelinde itibarımız artıyor, yakın ülkelerde iyi işler yapıyoruz. İstikrarın devam etmesini bekliyoruz. Bu da bizi olumlu etkiliyor. Siyaset bizi etkiliyor ancak öncelikli politikalar üretmek durumunda bırakmıyor. Seçim ekonomisi de uygulanacak gibi de görünmüyor."

"VİZELERİN KALDIRILMASI SATIŞLARI VE İHRACATI ARTIRDI"

Toplantıda derneğin yönetim kurulu üyeleri de bazı değerlendirmelerde bulundu. Boydak Holding'in yönetim kurulu başkanı Bekir Boydak, seneler önce fuarlarda sıra beklediklerini kaydederken, "Bugün Türk mobilya sektörü kendi fuarını bekliyor. Sınır ülkeler ile olan bağları ve vizelerin kaldırılması satışlarımızı ve ihracatımızı önemli ölçüde artırdı." şeklinde konuştu. Doğtaş Mobilya Genel Müdürü İsmail Doğan, ülkeler arası güçlü münasebetlerin ve vizelerin kaldırılmasının sektöre olumlu katkılar sunduğunu dile getirdi.

İMOB 2011'in tertip komitesinde yer alan EUF'un yönetim kurulu üyesi Tuğber Yaşa da organizasyonla ilgili bilgi verdi. Yaşa, 1-5 Şubat 2011 tarihleri arasında yapılacak fuarı 100 bin kişinin ziyaret etmesinin beklendiğinin altını çizdi. 120 metrekare alanda yapılacak İMOB 2011'e toplam 300 firmanın katılacağını bildiren Yaşa, alım heyetleri için özel programlar yapılacağını da sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber