Kamu Denetçiliği Kurumu, 100 kişiden oluşacak

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 26 Ocak 2011 21:35, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

TBMM Avrupa Birliği Uyum Komisyonu Kamu Denetçiliği Kurumu Kanunu Tasarısını görüşmek üzere toplandı.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, ikinci defa AB Uyum Komisyonunun huzuruna geldiklerini belirtti.

12 Eylül 2010 tarihinde yapılan Anayasa Değişikliği referandumu ile Kamu Denetçiliği Kurumu için gerekli Anayasal düzenlemenin de yapıldığını söyleyen Çiçek, böyle bir kurumun kurulmasının idarenin her türlü eylem ve davranışının insan haklarına uygunluğunun denetlenmesi açısından yararlı olacağını ifade etti.

Çiçek "Kamu denetçiliği yani ombudsmanlık bizim kültürümüze yabancı değildir. Ombudsmanlık bir sorun çözme yöntemi olarak karşımıza çıkmaktadır." diye konuştu.

Kişilerin hakları yendiği zaman yargı yoluna başvurabildiklerini belirten Çiçek, yargıya başvurmanın bazen çok zaman aldığını; oysa insanların kısa sürede sorunlarının çözümlenmesini istediklerini ifade etti. Çiçek Kamu Denetçiliğinin, yargı yoluna başvurmadan kısa sürede sonuç alınabilecek bir kurum olarak görüldüğünden bahsetti.

Çiçek " Vatandaşların memnuniyetini temin edebilmek ve haksızlıkları ortadan kaldırabilmek için böyle bir kuruma ihtiyaç duyulmaktadır. Bunu artık hayata geçirmemiz lazım. Umarım böylece ülkemize yeni bir demokratik kurum kazandırmış oluruz. Yargı hukuka uygunluk açısından denetim yapar, kamu denetçiliği ise hakkaniyete uygun işlem yapılabilmesi için olanak sağlar. Devlet- vatandaş ilişkileri içinde önemlidir." dedi.

TBMM AB Uyum Komisyonu Başkanı Yaşar Yakış ise, kurum için 100 kişilik kadro öngörüldüğünü, bu kadronun ileride artırılmasının yararlı olabileceğini belirtti.

Yakış, Kamu Denetçiliği Kurumunun kurulmasından sonra, kuruma yapılacak başvuruların artması için belli bir kültürün oluşması gerektiğini vurguladı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber