Kamu Denetçiliği Kurumu kanun tasarısı komisyondan geçti

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 27 Ocak 2011 00:04, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

TBMM Anayasa Komisyonu, Anayasa değişikliğinde yer alan ve kamuoyunda ''ombudsmanlık'' olarak bilinen Kamu Denetçiliği Kurumu oluşturulması ve görevlerine ilişkin konuları düzenleyen tasarıyı kabul etti.

Tasarı, gerçek ve tüzel kişilerin idarenin işleyişiyle ilgili şikayetlerini, Türkiye Cumhuriyetinin Anayasa'da belirtilen nitelikleri çerçevesinde idarenin her türlü eylem ve işlemleriyle tutum ve davranışlarını; adalet anlayışı içinde, insan haklarına bağlılık, hukuka ve hakkaniyete uygunluk yönlerinden incelemek, araştırmak ve önerilerde bulunmak ve uzlaşmaya davet etmek üzere Kamu Denetçiliği Kurumu oluşturulmasını amaçlıyor.


Ancak AK Parti'nin verdiği bir önergeyle tasarıda 'sürpriz' bir değişiklik yapıldı. Daha önce tasarıda, "Ombudsman, kışlaya da girebilecek." şeklinde tarif edilen bir düzenleme vardı. Fakat komisyonda, 'Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) sırf askeri nitelikteki faaliyetleri' kurumun görev alanı dışına çıkarıldı. Önergeyi veren AK Parti Manisa Milletvekili İsmail Bilen, Genelkurmay'ın talebi ve Milli Savunma Bakanlığı'nın isteği üzerine harekete geçtiğini söyledi. Kamu Denetçiliği Kanunu'nu çıkarmak için yıllardır uğraşan Meclis Dilekçe Komisyonu Başkanı AK Partili Yahya Akman ise 'endişeli' olduğunu ifade etti. Akman, "Biz kurumun sağlıklı ve güçlü olmasını hedefliyoruz. Bir de baktık ki daha önceki şeklinde olmayan ve bir geriye gidiş şeklinde algılanabilecek bir önerge verildi. Bu ifade askeri alanlarda hiçbir konuya kamu denetçisinin müdahil olamaması sonucunu doğurabilir." diye konuştu. Bu arada 'sırf askeri nitelik' kavramının kapsamı tartışma konusu oldu. İBRAHİM ASALIOĞLU ANKARA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber