3 kez değişen bölüm ismi adayları zor durumda bıraktı

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 30 Ocak 2011 14:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı (YÖK) tarafından Ambulans Acil Bakım Teknikerliği Bölümü'nün ismi iki yıl içersinde üç defa değiştirildi. Durum, YÖK tarafından tüm üniversitelere bir yazı ile bildirildi.

Devlet Personel Başkanlığı (DPB) da bu değişikliği dikkate alarak, yeni tercih kılavuzuna göre personel alımlarını yaptı. Ancak ÖYSM, yeni tercih kılavuzu yerine eskisini dikkate alınca yüzlerce kişi mağdur oldu.

Sağlık Bakanlığı tarafından 12 bin sağlık personeli alımı bir skandalı ortaya çıkardı. İddiaya göre, YÖK tarafından iki yıl içersinde üç defa ismi değiştirilen bölümden mezun olanlar, DPB ile ÖSYM'nin kılavuz farklılığı nedeniyle atanamadı.

İlk belirlemelere göre, kılavuz farklılığı nedeniyle mağdur olan kişi sayısının 300 olduğu dile getiriliyor. Kılavuz mağdurlarından Mehmet Sis, 2008 yılında ÖSS sınavıyla Başkent Üniversitesi Ambulans Acil Bakım Teknikeri olarak yerleştiklerini anlattı. Sis, 2009 yılında Paremedik Derneği (PARDER)'nin müracaatı üzerine, bölümün isminin Paremedik olarak değiştiğini kaydetti. Sis, şöyle konuştu:

"2010 yılının Nisan ayında YÖK, paremedik isminin yabancı olduğu gerekçesiyle tekrar bölüm ismini İlk ve Acil Yardım olarak değiştirdi. Her değişen bölüm için KPSS tercih kılavuzunda yeni bir nitelik kodu oluştu. Mayıs ayında ise KPSS başvuruları başladı. ÖYSM güncel kılavuzun yerine eskisini dikkate aldı. Devlet Personel Başkanlığı ise yeni güncellenen kılavuzu kullandı. DPB'de bizim bölümümüz var, ÖYSM'de yok. Türkiye genelinde 300 mağdur var. Balıkesir Üniversitesi'nin İlk ve Acil Yardım Bölümü mezunlarının hiç biri bu yüzden atanamadı." dedi.

Akdeniz Üniversitesi İlk ve Acil Yardım Bölümü mezunu Harun Topçu ise bin civarında mezunun olduğunu hatırlattı. Topçu, şunları söyledi: "KPSS'ye girecekler için tercih rehberinde nitelik kodu 3005 olarak verildi. 2010 Haziran DPB dikkate alarak 3005 kodu ile Acil Bakım Teknikerliği, Acil Yardım Teknikerliği, Ambulans ve Acil Bakım Teknikerliği, Paremedik, Acil Yardım, İlk ve Acil Yardım Önlisans programlarına yer verdi. ÖYSM ise 12 bin sağlık personelinin alındığı 2011/3 KPSS tercih kılavuzunda 3005 kodunda sadece Acil Bakım Teknikerilği, Acil Yardım Teknikerliği, Ambulans ve Acil Bakım Teknikerliği ile Paremedik bölümlerine yer verdi. Acil Yardım, Ambulans ve Acil Bakım ile İlk Acil Yardım bölümleri yer almadı. Birçok kişi tercih yapamadı, yapanlar ise çok 40, 48 puanlarla memurluğa atandı. Ben 70 puan aldım. Daha yüksek puan alanlardan atanamayan var."

"AYNI DÖNEM MEZUNLARINA FARKLI UNVANLARDA DİPLOMA"

YÖK'ün bölüm ismi değişikliği üniversitelerin de kafasını karıştırdı. 2010 tarihinde ismi değişen bölümle ilgili her üniversite öğrencilerinin mezuniyet belgelerine farklı unvan verildi.

Başkent Üniversitesi, 2010 tarihinde mezun olan öğrencisine Paremedik diploması verdi. Akdeniz Üniversitesi ise aynı dönem öğrencilerinin diplomalarına Acil ve İlk Yardım mezunu yazdı.

Mehmet Sis, KPSS başvurularının Mayıs ayında başladığına dikkat çekerek şunları söyledi: "Üniversiteler, isim değişikliğinin ardından diplomaya yazılacak unvan konusunda tereddüt yaşadı. Acaba Paremedik mi olsun yoksa Acil ve İlk Yardım mı olsun? Herkes kafasına göre diploma verdi. Biz okulu kazandığımızda bölümümüz Ambulans ve Acil Bakım Teknikeri yazıyordu. Şimdi değişti. Kodlar güncellenmeyince ÖYSM tarafından birçok kişi mağdur durumda. Mağdur öğrenciler, Hacettepe Üniversitesi Çocuk Gelişim Lisans Programı'nın kodunun ise kılavuzda 2 yıllık Halıcılık Bölümü kodu olarak göründüğünü kaydetti."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber