Sistem çöktü, gümrük kapılarında işlemler durdu

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 03 Şubat 2011 08:10, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

Ankara'da tüm gümrüklerin tek elden yürütüldüğü veri tabanının önceki gün çökmesi sonucu Türkiye'nin bütün sınır kapıları iki gün adeta kilitlendi. Başta Kapıkule, Habur ve Cilvegözü olmak üzere bütün sınır kapılarında saatlerce işlemler yapılamazken, kapılarda kilometrelerce araç kuyrukları oluştu.

Gümrük Müsteşarlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, önceki gün akşam saatlerinde tüm gümrük idarelerindeki işlemlerin tek elden yürütülmesini sağlayan Ankara'daki veri tabanında sıkıntı meydana geldi. Bu aksaklık, Muhabere ve Elektronik Dairesi Başkanlığı personelince yapılan müdahalelerle geçici olarak çözüldü. Ancak Oracle veri tabanı sistemindeki problemin sürmesi sebebiyle önceki gün 09.00'da bir mühendis ile firma uzmanları sisteme müdahalede bulundu. Mevcut sistemin incelenmeye alınması sonucu sistemin yavaş ve düşük performanslı olarak çalışmaya devam ettiği tespit edildi. Bu durumda ilgili sistemin kesintiye uğratılmadan mesai saatleri içinde düşük performansla çalışması sağlanmasına rağmen akşam 19.00 civarında problem tekrarlayarak, sistem işlev göremez hale geldi. Önceki gece boyu 4 Oracle uzmanı fiilen sisteme müdahalede bulundu, ayrıca İstanbul'daki ve yurtdışındaki şirket uzmanlarından da destek alarak, çözüm üretilmeye çalışıldı. Dün sabah saatlerinde ilave mühendislerin katılımıyla çalışma sürdürüldü. Dün 13.00 civarında da Taşıt Takip, TIR Takip, Taşıt-1, Taşıt-2 programları ile muhafaza bölümüne ait tüm programların devreye girmesi sağlandı. Ancak Bilge modülünün altyapısını oluşturan özet beyan ve detaylı beyan ile ilgili işlemler sonuçlandırılamadı.

Bütün bu aksaklıklar, Türkiye genelindeki sınır kapılarında işlemlerin durmasına ve uzun araç kuyrukları oluşmasına yol açtı. Türkiye'nin Avrupa ülkelerine açılan en büyük sınır kapısı olan Kapıkule'de araç sahipleri zor anlar yaşadı. Yaklaşık 19 saat süren arızanın sistemin yeniden faaliyete geçmesiyle araç geçişleri tekrar başlatıldı. Yaşanan arıza nedeniyle Kapıkule'de yaklaşık 300 civarında otomobil ile 4 kilometrelik kuyruk oluştu. K.Irak'a geçişin sağlandığı Şırnak'ın Silopi ilçesi yakınlarındaki Habur Sınır Kapısı'nda ise 5 kilometrelik kuyruk meydana geldi. Mağdur olan araç sürücüleri, soğuk havada araçlarının içinde yemek ve çay yaparak vakitlerini geçirdi. Taksi sürücülerinden Mustafa Egemen, yolcuları ile beraber mağdur durumda kaldıklarını belirterek, "Bize bir açıklama yapan kimse yok. Her ay birkaç kez bu tür sistem sorunları ile karşılaşıyoruz." dedi. Kamyon sürücülerinden İsmail Esen de saatlerce soğukta beklediğini ve çok zor durumlarda kaldığını söyledi.

Suriye'ye açılan Hatay'daki Cilvegözü Sınır Kapısı'nda Türk topraklarına 10, tampon bölgede 3 ve Suriye'de ise 12 kilometre olmak üzere toplamda 25 kilometrelik araç kuyruğu oluştu. Araç kuyruğundaki vatandaşların mecburi ihtiyaçlarını karşılamaları için Gümrük Muhafaza Müdürlüğü'nün kararıyla kapılar yaya trafiğine açıldı. Sınır kapısına gelerek kuyruktaki vatandaşların sıkıntılarını dinleyen Gümrük ve Muhafaza Başmüdürü Ömer Ersoy, öğle saatlerinde arızanın kısmi olarak giderildiğini ve öncelikle küçük araç ve otobüslerin işlemlerinin yapıldığını kaydetti. Yıllardır Cilvegözü'nden Ortadoğu'ya TIR'ıyla mal sevkiyatı yapan 35 yıllık şoför Süleyman Kılınç, diğer gümrüklerde 24 saat ve iki vardiya çalışılmasına rağmen Cilvegözü Sınır Kapısı'nın saat 9.00'da açılıp 17.30'da kapandığını belirterek, "Bu sebepten kuyruk oluyor. Buna sistemin çökmesi de ekleniyor. Suriye konvoy uygulaması yapıyor, araçları birden bırakıyor. Asıl buna çözüm bulunması gerekiyor." şeklinde konuştu.

KADRİ KILIÇ, ALİ GÜVEN, FAZİLET CANDAN ANKARA, EDİRNE, ŞIRNAK, HATAY

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber