Kanser vakalarının yüzde 95'i çevresel

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 03 Şubat 2011 16:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Türkiye'deki kanser hastalığını tetikleyen faktörleri araştırmak üzere yaklaşık 4 aydır çalışmalarını sürdüren TBMM Kanser Araştırma Komisyonu, raporunu hazırladı. Buna göre, kanser vakalarının yaklaşık yüzde 10'u genetik faktörlerden, yüzde 90-95'i ise çevresel faktörlerden kaynaklanıyor. Raporda ayrıca kanserin erken teşhis edilmesi halinde önemli ölçüde önlenebilen bir hastalık olduğu tespiti de yapıldı.

TBMM Araştırma Komisyonu üyeleri yaptıkları çalışmayı Meclis'te düzenlediği basın toplantısı ile anlattı. TBMM Kanser Komisyonu Başkanı Kemalettin Aydın, çalışmalarında kendilerine destek veren herkese teşekkür ederken, "Yüce Meclisimize, parlamentomuzun değerli milletvekillerine, siyaset üstü düşünceler ve yüksek katılım ile komisyon çalışmalarına katkı sağlayan komisyon üyesi tüm milletvekillerimize, komisyon uzmanlarımıza, bilgilerini bizlerle paylaşan katılımcılara ve tüm vatandaşlarımıza komisyonumuz adına bir kez daha teşekkür ederim." dedi.

Aydın, kanser konusunda hem kurumların hem de toplumun bilinçlendirilmesinin çok önemli olduğunu ifade etti. Aydın, bu bilinci artırmak için bütün imkanları seferber ettiklerini söyledi. Aydın, "Farkındalık yaratılmasının kaçınılmaz bir gerçektir." dedi. Raporu hazırlayarak TBMM Başkanlığına sunduklarını aktaran Aydın, iki ayı aşkın bir süredir rapor hazırladıklarını, yirmiye yakın toplantı gerçekleştirdiklerini kaydetti.

"HER YIL 150 BİN KANSER VAKIASI ORTAYA ÇIKIYOR"

Kanser hastalığının önlenmesi konusunda yapılabilecekleri de anlatan Aydın, sigara, tütün ile mücadele, gıda güvenliği, enfeksiyonlar ile mücadele, erken teşhis, tedaviye yönelik hizmetler başlıkları altında çalışmalar yürüttüklerini dile getirdi. Ülkede kalp ve damardan sonra kanserin ikinci ölüm nedeni olduğuna dikkat çeken Aydın, ülkede her yıl 150 binin üzerinde kanser vakasının ortaya çıktığını vurguladı. Aydın, bu gidişle kanserin 2030 yılında ülkenin önemli bir sağlık sorunu olacağını, yılda 10 milyar euro da maliyet çıkartacağını kaydetti. Aydın, kansere yüzde 5 ila 10 arasında genetik faktörlerin, yüzde 90-95 oranında ise çevresel etkenlerin yol açtığını söyledi.

Toplantıda konuşan AK Parti İstanbul Milletvekili Mehmet Domaç, her hastalık gibi kanserin de tedavisi olduğunu belirtti. Kanser hastalarının ömrünü 2 yıla kadar uzatmayı mümkün kılan bir ilacın geçmiş yıllarda bulunduğunu vurgulayan Domaç, bu gibi ilaçların insan yaşamını değiştirdiğini, çalışmaların devam etmesi gerektiğinin önemine işaret etti.

"TRABZON'DA DURUM NE İSE EDİRNE'DE AYNI"

Komisyon üyesi AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Cafer Tatlıbal ise, kanserin ülkede en sık rastlanan hastalıklardan biri olduğunu ifade etti. Kanserin ülkedeki dağılımı ile ilgili çalışmalar yaptıklarını söyleyen Tatlıbal, kanser araştırma merkezlerinin de önemli olduğuna işaret ederken, "Umarım yaptığımız çalışma bir başlangıç olur." değerlendirmesini yaptı. Tatlıbal, Çernobil kazasının ardından Karadeniz'de kanser vakalarının arttığı yönündeki iddiaların gerçeği yansıtmadığını, "Bu söylentiler spekülasyondan ibarettir. Trabzon'da durum ne ise Edirne'de aynıdır." diye konutu.

AK Parti Adana Milletvekili Fatoş Gürkan ise şunları söyledi: "Bir çok araştırma yapıldı. Önemli tespitler var. Umarım bu raporun kanser konusunda yol kat etmede önemli bir işlevi olur. Bize destek veren Üniversite hocalarına ve uzmanlara teşekkür ederim. En önemlisi bilinçlendirmenin yapılmasıdır."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber