Çocukları kanun koruyacak

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 05 Şubat 2011 15:11, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çocukları suça yönelmekten koruyacak ve haklarını gözetecek bir taslak hazırlandı. Metinle çocukların ?çocuk hukuku' kapsamında değerlendirilmesi ve suçu yaratan etkenlerin kaldırılması hedefleniyor

? İlk kez çocuk haklarına yönelik bir taslak metin hazırladı. Çocuk Hakları Strateji Belgesi Taslak Metni'nde, kanunla ihtilafa düşen veya suça itilen çocuklar için ?'Çocuk Hukuku'' yaklaşımının getirilmesi hedefleniyor. SHÇEK, İstanbul Üniversitesi, Çocuk Vakfı işbirliğinde ve TÜBİTAK danışmanlığında hazırlanan taslakla ?'18 yaşına kadar olan çocukların gelişimini, güvenliğini, etkinliğini sağlamak'' hedefleniyor.

CEZALAR AĞIRLAŞTIRILACAK

Taslakta, çocuk istatistiki bilgisi ile ?iyilik hali endeksi sisteminin' gerekliliğine işaret edildi. Kanunla ihtilafa düşen ve suça itilen çocukları, ceza hukuku yaklaşımı dışında ele alacak. Çocuk hukuku yaklaşımı sağlamanın planlandığı taslakta, çocuğu suça iten nedenleri önleyici politikaların geliştirilmesine dikkat çekildi. Çocuğa yönelik suçların cezalarını ağırlaştırıcı düzenleme yapılması planlanan taslakta, suça sürüklenmiş çocuklara yönelik rehabilite edici uzman kuruluşların oluşturulması hedefleniyor.

YOKSUL OLAN DESTEKLENECEK

Çocuk haklarının ihlallerini önlemeye, sorumlularına yaptırım uygulamaya ve zararlı sonuçlarını gidermeye yönelik hızlı ve etkin çalışan mekanizmalar kurulması planlanan taslakta, çocuk ihmali ve istismarını önleyici, tedavi ve rehabilite edici hizmetlerin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması, aile ve çocuğa yönelik destek ve özel koruma hizmet modellerinin geliştirilmesi hedeflendi. Taslakta, ayrıca ailesinin yoksulluğundan ötürü, çocuğun mahrumiyetini önleyici hizmetler yapılması gerektiği belirtildi.

Çocuk Bakanlığı kurulacak

? Mahalle, köy, belde, ilçe ve illerde ?'Çocuk Meclisleri'' ve ülke genelinde ?'Türkiye Çocuk Meclisi'' oluşturulması planlanan taslakta, Çocuk Hakları Stratejisi'nin bütün aşamalarının ?'Türkiye Çocuk Meclisi'' aracılığıyla çocuklar adına izlenmesi ve denetlenmesi hedeflendi. Güç koşullarda çocuklara hizmet vermek amacıyla Türkiye Çocuk Fonu ve Çocuk Koruma Sisteminin kurulması planlanan taslakta, tüm bunların hayata geçirilmesi ve izlenmesi için Aile ve Çocuk Bakanlığı'nın oluşturulması tasarlandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber