Asansörde güvenliğin şartı denetim ve bakım

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 05 Şubat 2011 21:33, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Asansör İmalat ve Montaj Sanayi Meslek Komitesi, asansörlerin etkin ve sürekli olarak denetlenmesini, can ve mal kayıplarının önlenmesi amacıyla bakımlarının belgelendirilmiş kuruluşlar tarafından düzenli olarak yaptırılmasını önerdi. Komite, Asansör Bakım ve İşletme Yönetmeliği uygulamaları konusunda üyelerini bilgilendirme toplantısı düzenledi. Toplantıya Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Sanayi Genel Müdür Yardımcısı Zühtü Bakır ile Sanayi Genel Müdürlüğü denetçilerinden Menderes Büyüklü katıldı. Bakır ve Büyüklü, sanayicileri yönetmelikte yer alan hükümler konusunda bilgilendirdi.

Genel Müdür Yardımcısı Bakır, Asansör Yönetmeliği'ne göre monte edenlerin ve güvenlik aksamı imalatçılarının onaylanmış kuruluşlarla çalışarak uygunluk değerlendirme prosedürlerini yerine getirme zorunluluğu bulunduğunu söyledi. Denetçi Büyüklü ise yönetmeliğin, insan ve yük taşınmasında kullanılan asansörlerle bunlara ait güvenlik aksamının piyasaya arz edilmeden önce karşılamalarını gerektiren temel sağlık ve güvenlik kıstaslarını belirlediğini anlattı.

Toplantının açılışında konuşan EBSO Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Hüseyin Vatansever, sektörde genellikle KOBİ'lerin faaliyet gösterdiğini kaydetti. Yaklaşık 2 bin kuruluştan 430'unun yetkili üretim ve tamir bakım firması olduğunu belirten Vatansever, 750'si makine mühendisi olmak üzere 15 bin kişinin istihdam edildiğini söyledi. Büyük üreticilerin genellikle çok uluslu şirketlerle ortaklık kurduğunu, özellikle yüksek yapı segmentinde tamamen yabancı ortaklı firmaların hakim olduğunu anlatan Vatansever, 1990'lı yıllarda ortalama 4 bin olan üretimin bugün 16 binlere kadar ulaştığını, halen 170 bin civarında asansör kullanıldığını bildirdi.

Hüseyin Vatansever, asansörlerin belli periyotlarla kontrol edilmesinin zorunlu olduğunu belirterek, şunları söyledi: etti. "Hizmete alınmasını takiben iki yıl sonra, ardından da yılda en az bir kere olmak üzere kontrol ve bakımı yapılmalıdır. 2008 yılında Türkiye'deki 160 bin asansörden sadece 12 bin 371'i, yani yüzde 7,7'si kontrol edilmiştir. Bu denetlemelerde yüzde 30,7'sinin kullanılmasında sakınca olmadığı, yüzde 14'ünün eksikleri giderildikten sonra kullanılabilir, yüzde 54,5'ininse kesinlikle kullanılamaz olduğu görülmüştür." Vatansever, yaptırım eksikliklerinden dolayı genellikle konutlarda kullanılan asansörlerin bakımlarının düzenli yaptırılmadığını sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber