Polisin kestiği cezayı iptal ettirdi

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 07 Şubat 2011 15:32, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

KOCAELİ'nin Gebze İlçesi'nde geçen Eylül ayında içerisinde 11 yolcu bulunan ve aynı gün iki kez 528'er TL olmak üzere toplam 1056 TL para cezası uygulanıp 15 gün de aracı bağlanınca yaklaşık 4 bin TL kayba uğradığını savunan servis minibüsü sahibi Yılmaz Cin, açtığı davaları kazandı.

Zararının karşılanmasını bekleyen Cin, cezalar kaldırılmasına rağmen sadece 5 TL'lik mahkeme masrafının karşılanması yönünde karar çıkınca şaşırdı. Aynı maddeden ceza alan yüzlerce servis sahibi de bu kararı emsal göstererek dava açmaya hazırlanıyor.

Gebze'deki Organize Sanayi Bölgesi ışıklarında 23 Eylül 2010 tarihinde sanayi bölgesine servis yapan Yılmaz Cin, içinde 11 yolcu bulunan 34 EN 3521 plakalı minibüsü durdurdu. Yılmaz Cin'e, "Aracı motorlu araç tescil ve trafik belgesinde gösterilen maksadı dışında kullanma" maddesinden 528 TL ceza kesildi. Ayrıca aracı 15 gün süreyle parka çekilip bağlandı. Bir süre sonra Yılmaz Cin'in adresine aracı otoparktayken 528 TL'lik ikinci ceza gönderildi.

Araç onun adına kayıtlı olduğu için ikinci para cezası eşi Güler Cin adına gelen Yılmaz Cin bu cezaların ikisinin ve aracın bağlanma işleminin haksız olduğunu belirterek hukuk mücadelesi başlattı. Yılmaz Cin, Gebze 3'üncü Sulh Ceza Mahkemesi'nde dava açtı. Belgeleri incelendiğinde, aracının ticari araç olduğunu ve korsan taşımacılık yapmadığını kanıtlayan Yılmaz Cin'e 2 kez uygulanan cezanın haksız olduğunu belirleyen mahkeme cezaların kaldırılmasına karar verdi. Yılmaz Cin Mahkeme'de "Ek-2 maddesi" uyarınca birçok sürücüye de ceza kesildiğini ve mağdur edildiklerini öne sürdü. Bu karar ardından, "Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanlığı" talebiyle polisin kestiği diğer cezaların kaldırılması için Yılmaz Cin için verilen kararı emsal gösteren diğer araç sürücüleri de yasal başvuru için harekete geçti.

Bunlara rağmen mahkeme, bu süre içinde anlaşma yaptığı fabrikaya işçileri özel taksi tutarak taşıyan ve işini kaybetmemek için yaklaxşık 4 bin TL zarara uğrayan Yılmaz Cin, mahkemeden bu zararının kalkması ile ilgili de bir karar beklerken, sadece 5 TL'lik mahkeme masrafının karşılanmasına karar verilmesiyle hayal kırıklığına uğradığını söyledi. Gebze 3'üncü Sulh Ceza Mahkemesi'nin verdiği kararın özeti şöyle:

"İtiraz eden Yılmaz Cin'in itirazının kabulü ile 23.08.2010 tarih ve FM 364501 sayılı Trafik İdari Para Cezası Karar Tutanağı'nın iptaline, kararın itiraz edene ve karşı tarafa tebliğine, 1 çağrı gideri 5,00 TL yargılama giderinin karara itiraz edilen idareden tahsiline karar verdi."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber