Sözleşmeli ere bin 634 lira maaş

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 09 Şubat 2011 08:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Askerliğini yapan gençler, terhislerinin üzerinden 3 yıldan fazla geçmemesi ve 26 yaşından gün almamaları şartıyla sözleşmeli askerliğe başvurabilecek. 29 yaşına kadar 8 yıl görev yapanlar 49 bin 600 lira tazminatla ayrılacak.

TERÖRLE mücadelede erbaş ve erlerin yerini alacak olan sözleşmeli er-erbaş tasarısı dün akşam Meclis'e sunuldu. Askerliğini yapan gençler, terhislerinin üzerinden 3 yıldan fazla geçmemesi ve 26 yaşından gün almamaları şartıyla sözleşmeli askerliğe başvurabilecek. Sözleşmeli erbaşlar 29 yaşına kadar bu görevi yapabilecek. Sözleşmeli komando er, ilk yılında bin 634 lira, 8'inci yılında (2011 rakamıyla) bin 892 lira alacak. 21 yaşında sözleşmeli olup 29 yaşına gelen profesyonel asker, 49 bin 600 lira tazminatla ayrılacak. Sözleşmeli er-erbaş tasarısının ayrıntıları şöyle:

Eşcinseller başvuramaz

Sözleşmeli erler en az ilköğretim okulu mezunu olacak. Askeri okullardan ve Türk Silahlı Kuvvetleri'nden ilişikleri kesilenler sözleşmeli er olamayacak. Kamusal haklarından yoksun bırakılanlar, affa uğramış olsa bile devlet güvenliği aleyhine veya yüz kızartıcı suçlardan ceza alanlar, cinsel taciz, fuhuş gibi suçlardan ceza alanlar, gayri tabii mukarenette (doğal olmayan cinsel ilişki) bulunanlar başvuramayacak. Taksirli suçlar hariç olmak üzere herhangi bir suçtan 1 ay veya daha fazla hapis cezasına mahkûm olanlar da sözleşmeli er olamayacak.

Çok özel personele uzatma yetkisi

Askeri eğitimi başarıyla tamamlayanlar ilk sözleşmeyi 3 veya 4 yıllık yapabilecek. Devam eden sözleşmeler 1 yıldan 3 yıla kadar olabilecek. Sözleşmeli erlere, adaylık süresinden itibaren sigorta yaptırılacak.

Maaşları, brüt asgari ücretle çarpılarak hesaplanacak ve her yıl asgari ücrete göre artacak. 2011 rakamıyla bir yıllık er bin 513 lira, iki yıllık er bin 553 lira, üç yıllık er bin 593 lira, yedi yıl ve üzerindekiler bin 752 lira maaş alacak. Ordudan atılana tazminat ödenmeyecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber