Danıştay, kritik dosyaları jet hızıyla sonuçlandırmaya başladı

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 10 Şubat 2011 08:01, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

Yargı reformu Meclis'e gelince Danıştay'daki kritik davalar ?jet hızıyla' sonuçlanmaya başlandı. Danıştay önce Merkez Bankası Vakfı'na kesilen 5 milyarlık cezayı bozdu. Öte yandan Danıştay, yine son 10 gün içinde, Doğan Grubu'na kesilen vergi cezası ile ilgili temyiz başvurularını da karara bağladı. Bu kapsamda Danıştay, Doğan Grubu'ndan aleyhinde çıkan vergi mahkemesi kararlarında bozma, lehinde çıkanlarda ise onama yönünde karar verdi.

HÜSEYİN ÖZAY ANKARA

Hükümetin, yüksek yargıya reform getiren düzenlemesinin TBMM Genel Kurulu'nda görüşülmeye başlamasıyla birlikte, Danıştay ?kritik davaları' jet hızıyla sonuçlandırmaya başladı. Danıştay'ın sonuçlandırdığı davaların başında ise üyelerine 31 bin liralık ballı maaşlarla gündeme gelen Merkez Bankası Mensupları Sosyal Güvenlik Yardımlaşma Sandığı Vakfı'na kesilen 5 milyar liralık ceza ile ilgili temyiz dosyası geliyor. Danıştay 4. Dairesi, tetkik hakiminin ve savcının ?temyizin red edilmesi' yönündeki talebine karşılık, vakfı ?sosyal statüde çalışan hayır kurumu' olarak kabul ederek, ceza ile ilgili verilen kararı bozdu.

KARAR 1 YILDA ÇIKTI

Maliye Bakanlığı Gelirler Kontrolörleri, Merkez Bankası Mensupları Sosyal Güvenlik Yardımlaşma Sandığı Vakfı'nın hesaplarını inceleyerek, 2009 yılında 2 milyar lirası vergi aslı 2 milyar lirası da ceza olmak üzere toplam 4 milyar liralık vergi cezası kesmişti. Söz konusu ceza faizi ile birlikte 5 milyar lirayı buluyor. Vakıf, ilk etapta Maliye'ye uzlaşma talebinde bulundu ancak uzlaşma günü, bu talebinden vazgeçerek vergi cezası ile ilgili dava açtı. Ankara 4. Vergi Mahkemesi, cezanın yerinde olduğunu karar vererek, vakfın itirazını red etti. Vakıf bunun üzerine, vergi mahkemesinin kararını temyiz etti.

HAKİM VE SAVCI RED İSTEDİ

Danıştay 4. Dairesi de, vakfın temyiz başvurusunu yaklaşık bir yıl gibi kısa bir süre içinde sonuçlandırdı ve vergi mahkemesinin kararını bozdu. Star'ın ulaştığı Danıştay 4. Dairesi'nin kararında, dosyanın tetkik hakimi ve savcısının, temyiz talebinin red edilmesi yönünde görüş bildirdiği belirtildi. Danıştay 4. Dairesi, tetkik hakimi ve savcının temyiz başvurusunun red edilmesine yönelik taleplerine rağmen, temyiz talebinin kabulüne ve kararın bozulmasına karar verdi. Daire, temyiz başvurusunun kabul edilmesine yönelik kararında, gerekçe olarak da, vakfın sosyal amaçlar doğrultusunda faaliyet gösteren bir yardım kuruluşu olduğu kaydedildi. Vakıf, kamuoyunda Merkez Bankası çalışanlarına, 31 bin liraya kadar emekli maaşı vergi için eleştirilmişti. Danıştay 4. Dairesi'nin kararı ile birlikte süreç yeniden başlamış oldu. Öte yandan Danıştay, yine son 10 gün içinde, Doğan Grubu'na kesilen vergi cezası ile ilgili temyiz başvurularını da karara bağladı. Bu kapsamda Danıştay, Doğan Grubu'ndan aleyhinde çıkan vergi mahkemesi kararlarında bozma, lehinde çıkanlarda ise onama yönünde karar verdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber