Mahkeme vizeyi kaldırdı Almanya hala inat ediyor

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 11 Şubat 2011 20:04, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Münih İdare Mahkemesi'nin 'Türklerin turistik gezi için vize almasına gerek yok' kararına karşı Almanya vize uygulamasına devam ediyor

UZUN süredir devam eden Avrupa Birliği ülkelerinin Türkiye'ye vize uygulamasında Almanya'dan önemli bir karar çıktı. Münih İdari Mahkemesi, 'Türkler turistik seyahat amacıyla, vizesiz Almanya'ya giriş yapabilir, oturum almadan 3 ay Almanya'da kalabilir' kararını verdi. Münih İdari Mahkemesi'nin bu kararı, ilk olması açısından emsal niteliği de taşıyor. Mahkeme, karar emsal niteliği taşıdığı için karara itiraz hakkı tanıdı. Mahkeme, akraba ziyaretlerini bu kararın dışında tuttu. Başyargıç Klein başkanlığındaki mahkeme heyeti, tespit kararına temel olarak Türkiye ile AB arasındaki 1973'te geçerli olan katma protokolün 41. maddesi, 1. şıkkını gösterdi. Mahkeme ayrıca Avrupa Ekonomik Topluluğu'nun (AET) 25.2.1964'te çıkardığı ve EWG 64/221/EWG numaralı yönergeye atıfta bulundu. Davayı açan Sanas avukatlık bürosundan avukat Temel Nal, 'Bu tarihi bir karar. Emsal karardır. Türkler Almanya'da örneğin tedavi görme, konser, maç gibi faaliyetlere katılmak için vize almak zorunda olmadığı gibi, turistik seyahatlerde de vizeden muaftırlar. Artık uçak şirketleri yolcularını 'vize yok' diye uçağa almamazlık yapamaz. Aksi takdirde hukuka aykırı davranırlar. Bu da uçak şirketlerine karşı tazminat davalarına yol açar' şeklinde konuştu.

Verilen karar sevindirici

GELİŞME üzerine bir açıklama yayınlayan İktisadi Kalkınma Vakfı, kararı sevindirici olarak nitelendirdi. Münih İdare Mahkemesi'nin Türk vatandaşlarının turistik amaçla Almanya'ya vizesiz giriş yaparak, 3 aya kadar ülkede kalabileceği yönündeki kararının da son derece önemli olduğu vurgulandı. Vakıf yaklaşık bir yıl önce uygulamaya soktuğu 'Vize Şikayet Hattı'na 994 şikayet geldiğini açıkladı.

Vize uygulaması sürüyor

Almanya'da idari mahkemenin vize uygulamasını kaldırmasına karşın prosedürlerde herhangi bir değişiklik yok. Almanya'nın Ankara Büyükelçiği yetkilileri 'Vize uygulaması sürüyor, herhangi bir değişiklik yok' açıklaması yaptı. 'Almanya'dan bu konuda bir karar ulaştı mı' sorumuzu ise yanıtsız bıraktılar.

Alandan dışarı çıkarmamıştı

MÜNİH İdari Mahkemesi'ne davayı Türkiye'de yaşayan Candan Erdoğan açtı. Dört Türk 29 Eylül 2009'da ABD'den Münih bağlantılı uçakla İstanbul'a uçmak istedi. Ancak rötar nedeniyle Münih'ten İstanbul'a kalkan uçağa yetişemediler. Polis geceyi otelde geçirmek isteyen Türklere vizeleri olmadığı için havaalanından çıkışa izin vermedi ve Türkler geceyi Münih havaalanı transit bölümünde geçirmek zorunda kaldı. Dört Türk vatandaşını temsilen Candan Erdoğan Almanya'yı dava etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber